Bigues i Riells presenta la seva bèstia de foc, la lloba de la Madella

El Ball de Diables del municipi va presentar la bèstia dissabte a Riells del Fai

Cultura

Bigues i Riells presenta la seva bèstia de foc, la lloba de la Madella
Bigues i Riells presenta la seva bèstia de foc, la lloba de la Madella

Bigues i Riells

Des de dissabte, Bigues i Riells té un nou símbol: la lloba de la Madella. El Ball de Diables, amb el suport del consistori, ha tirat endavant aquesta iniciativa per donar una bèstia de foc al municipi.

La plaça de Riells del Fai va acollir dissabte a la tarda una mostra d'entitats en què es van organitzar diversos tallers per escalfar motors. L'entitat la Figa proposava als més petits crear una màscara de com s'imaginaven la fera, i el Grup de Dones de Riells del Fai engrescava tothom a fabricar-se un mocador estampat amb dibuixos endimoniats per tapar-se durant el correfoc.

Bigues i Riells Comerç Actiu BIRCA va col·laborar intensament amb la Diada de la Fera amb la venda de mocadors, que també es vendran per Festa Major, amb l'objectiu d'ajudar al Ball de Diables a recaptar fons per adquirir un remolc per transportar la bèstia als pobles veïns i així poder-hi actuar.

Al vespre, el Ball de Diables va oferir un refrigeri popular als assistents per agafar força per la sorpresa de després, i tot seguit es va fer una tabalada fins a Can Oliveres per anar a rebre la fera, que venia des de la Masia La Madella.

Els banyetes van representar la llegenda de la lloba de la Madella, amb la col·laboració especial en el text de Pau Joan Hernández. L'última lloba del Vallès Oriental va viure a la Vall del Tenes; en Madella la va matar i va clavar-ne la pota a la porta per foragitar els dimonis.

L'escenificació va donar el peu a la revelació de la lloba, una figura poc comuna en el bestiari català i obra de l'artista Arnau Codina. La fera fa 3 metres de llarg, 2 d'alt i pesa 38 quilos. Codina ha estat dos mesos elaborant amb fibra de vidre i resina un motlle naturalista, fidel al símbol i àgil, útil i funcional, amb 14 punts de foc.

La lloba es va estrenar en l'encesa amb la colla del Drac Baluk de Terrassa. Als lluïments, la colla va convidar els espectadors a afegir-se a la festa de foc amb bengales. D'aquesta manera va cloure la Diada de la Fera i ara Bigues i Riells ja té un instrument més per reivindicar el seu patrimoni llegendari.

Edicions locals