La 20a edició de la Granollers Cup tindrà 339 equips de 17 països diferents

Un 44% del total de jugadors seran noies, un percentatge que s'apropa a la paritat pretesa

Esports

Els representants de les institucions organitzadores de la Granollers Cup
Els representants de les institucions organitzadores de la Granollers Cup | Sergi Escudero

Canovelles, les Franqueses, Granollers, Vilanova del VallèsSergi Escudero

Ahir dimarts es va presentar la 20a edició de la Granollers Cup, el torneig internacional d'handbol base considerat com el millor del sud d'Europa, a la sala de plens de l'Ajuntament de Granollers amb la presència del president del BM Granollers, Josep Pujadas, de l'alcalde de la capital del Vallès Oriental, Josep Mayoral, i d'altres autoritats. La competició, que es disputarà entre el 27 de juny i el 2 de juliol a les Franqueses del Vallès, Canovelles, Granollers i Vilanova del Vallès, tindrà més de 5.100 jugadors (44% noies) i 339 equips provinents de 17 països. 

"Any rere any ens apropem a la presència paritària d'home i dona", va dir Pujadas, a la vegada que recordava que a l'horitzó hi ha el mundial femení d'handbol del 2021, el qual ha impulsat el BM Granollers tot i que encara no s'ha decidit en quins pavellons catalans es jugaran els partits.

En aquesta edició de la Granollers Cup el nombre total d'equips serà inferior al de l'any passat, quan en van ser 353, i a fa dos anys, quan es va assolir el rècord de 377. L'edició del 2015 és l'altra que també està per sobre de la d'enguany, amb 347. "No podem negar que hi ha hagut una petita davallada, sobretot a causa de la menor presència d'equips de l'Estat espanyol", va explicar el president del BM Granollers. El 2017 n'hi van haver 64 i aquest any n'hi hauran només 48. Des del 2006 no n'hi havia menys.

Pujadas, però, no va voler buscar un argument que vagi més enllà de l'àmbit esportiu: "a Saragossa i a Toledo s'han creat recentment dos tornejos amb característiques similars al nostre i és normal que els equips vulguin anar rotant". Desprès va recordar que la primera edició de la Granollers Cup, el 1999, va tenir 55 equips en total i ara en són cinc vegades més. La participació internacional és de 106 conjunts (Noruega és el país que n'aporta més amb 55) i la catalana de 185. A més, Pujadas va agraïr la tasca dels 220 voluntaris.

Per la seva banda, Mayoral va voler recalcar que en una ciutat "hi ha moments especials en el calendari i aquest n'és un. La Granollers Cup mostra una forma de viure l'esport a la nostra vila. Aquí el vivim molt intensament".  

La cerimonia d'inauguració de l'esdeveniment començarà dimecres 27 de juny a les 20 h a la plaça de la Porxada de Granollers, on es farà la presentació de tots els equips participants i hi haurà la presència dels dos padrins de la competició d'enguany, els jugadors Rodrigo Corrales i Nerea Pena. A les 21.20 h tindrà lloc una cercavila fins al Palau d'Esports i allà s'inaugurarà el mur de les estrelles, el qual tindrà inscrits els guanyadors de totes les categories de les diferents edicions de la Granollers Cup. El dijous a les 9 h serà quan començaran els tornejos, que es disputaran fins diumenge, la jornada dedicada a les finals. 

Cada dia es jugaran més de 300 partits (de 30 minuts cadascun) repartits en 17 pistes. Això significa que, en total, es disputaran uns 33.000 minuts d'handbol. Tots els equips jugaran un mínim de cinc partits i els joves jugadors s'allotjaran en escoles, càmpings i hotels de les diferents poblacions organitzadores. 

Per últim, a l'acte de presentació Pujadas va voler destacar que hi haurà un equip procedent de la ciutat senegalesa de Kédougou, situada a l'extrem sud del país i la qual té uns 19.000 habitants. "A Granollers i a les poblacions de la rodalia viuen un bon grup de persones provinents d'aquest lloc. Sense anar més lluny, un integrant del nostre sènior masculí, el Mamadou Gassama, i un altre del femení, la Keba Gassama, tot i haver nascut a Granollers tenen familia a Kédougou". Des d'aquí, i amb l'empenta d'en Pol García del BM Granollers en el terreny, l'any passat es va ajudar a organitzar un torneig femení d'handbol en aquest indret. L'alcalde de Kédougou també serà present a la Granollers Cup.

Edicions locals