L’Escaldàrium es prepara per a la primera edició fora de la plaça de la Font del Lleó

La reubicació a la zona esportiva Les Cremades fa canviar tant l’emplaçament d’elements de la festa com dels actes previs

Cultura, Societat

Caldes de Montbui

El canvi d’ubicació a la zona esportiva Les Cremades és la principal novetat de la 24a edició de l’Escaldàrium. Per primera vegada la Festa del Foc i l’Aigua de Caldes de Montbui, que tindrà lloc el dissabte 14 de juliol, no es farà a la plaça de la Font del Lleó –actualment en obres– i això comportarà diversos canvis d’ubicació, no només pel que fa a elements de la festa sinó també de diversos actes previs. Aquest va ser un dels principals aspectes que es van exposar dilluns al vespre en la presentació de l’Escaldàrium, a la Sala de les Cuines de Can Rius.

Gemma Casamayor, directora de la festa d’enguany, va detallar que la festa pròpiament dita mantindrà la mateixaestructura de sempre, tot i que s’han hagut de canviar les ubicacions d’elements com la tarima dels tabalers, la sortida del Pal·li i les bruixes, les pantalles gegants o el punt de sortida i arribada de la Godra per adaptar-se a l’aparcament de Les Cremades.

La superfície d’actuació serà semblant a la de la plaça, si bé l’espai al voltant serà més ampli i podrà acollir més espectadors. Així mateix, els controls de seguretat estaran a la plaça de Taunusstein, únic accés a la zona de la festa. D’altres canvis d’ubicació –que va explicar el coordinador de l’Escaldàrium, Pep Busquets– afecten els actes previs com l’Escumàrium (es trasllada a la plaça de Catalunya), l’execució de les Bruixes (començarà al pont romànic), la carretillada infantil (a la zona esportiva Les Cremades), la cercavila de les entitats (de la plaça de l’Església a la Onze de Setembre), el Sopàrium (parc de Can Rius) o el guarda-roba i guarda-bicis (a la plaça de Taunusstein).

D’altra banda, enguany hi haurà dues activitats noves: el Vermut del Foc i l’Aigua, dissabte de 12 h a 14 h a l’ateneu Molí d’en Ral, i el dinar popular obert a tothom, dissabte de 13 h a 15 h a la zona esportiva Les Cremades. També, durant la festa es faran dues campanyes de prevenció de les agressions sexistes i dels excessos d’alcohol i drogues; en els dos casos, hi haurà diversos punts informatius. El programa complet de la festa es pot consultar a www.escaldarium.com.

La tercera edició del CD inclou per primer cop una versió en directe

Una altra novetat d’enguany és la tercera edició del CD amb la música de l’Escaldàrium, escrita pel músic i diable calderí Solé. El nou CD inclou una versió en directe d’Invocació, una de les danses més populars del repertori; és la primera vegada des que s’edita la música de l’Escaldàrium en CD que s’inclou una versió en directe, en aquest cas gravada de la festa de 2013. El llibret del CD també presenta un disseny molt renovat, obra de Pep Gaspar, amb més pàgines i ple d’imatges espectaculars.

El CD serà més fidel a l’estructura de la festa que es viu a la plaça, incloent els fragments dels narradors (a càrrec del molletà Martí Matute) i les rialles de les bruixes, per tal d'oferir elements diferents de les anteriors edicions, evolucionar el producte i fomentar d’aquesta manera tant la nova venda com el col·leccionisme.

D’altra banda, el director musical de l’Escaldàrium, Ramon Solé, va anunciar que l’any vinent un dels elements commemoratius del 25è aniversari de la festa serà la gravació en CD de la música de l’Escaldàrium de Cambra, que es compon de versions de les danses per a grup instrumental acústic i de petit format i que s’interpreta en directe cada any una setmana abans de l’Escaldàrium.

Solé va explicar que per finançar aquest projecte s’impulsarà una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Verkami i que s’anunciarà durant el concert de l’Escaldàrium de Cambra, el divendres 6 de juliol al vespre al Molí de l’Esclop. Amb aquesta acció, la colla es proposa reunir els, aproximadament, 1.700 euros que costarà la gravació i edició del CD.

Edicions locals