Montornès i Vallromanes presenten un pla per invertir més de 500.000 euros per la conservació del castell de Sant Miquel

Es preveu que les deu fases de treball es puguin portar a terme en els pròxims deu anys

Societat

| Diputació de Barcelona

Montornès del Vallès, Vallromanes

L'Ajuntament de Montornès va acollir dilluns la presentació del Pla Director del castell de Sant Miquel, que engeguen els ajuntaments de Montornes i Vallromanes, i la Diputació de Barcelona. L'objectiu és treballar per la seva conservació i evitar que creixi el deteriorament de l'espai amb deu fases diferents que tindrien un cost estimat de 520.800 €. Els diners vindran principalment dels dos ajuntaments, així com de la Diputació, que de moment ha fet una aportació de 45.000 euros per posar en marxa la primera fase del projecte, però també es buscaran ajudes econòmiques externes per tal d'assolir els plans previstos el més aviat possible.

El document analitza la situació actual del castell –que és propietat de la comtessa d’Alba de Liste, però amb un conveni de cessió durant 30 anys als ajuntaments de Montornès i Vallromanes (signat el 2011)–, així com l’estat de conservació i el funcionament del conjunt. En el treball s’avalua la problemàtica general identificant els dèficits i mancances des dels punts de vista estructural, constructiu, funcional i normatiu, i planteja un programa d’usos compatible i adaptat al monument i a les necessitats i disponibilitats dels municipis. Així, el Pla Director proposa aturar el procés de deteriorament del monument, augmentar el coneixement del mateix i fer-lo comprensible al visitant, a més d’acréixer la seva funció social com a lloc visitable i mirador del patrimoni cultural i natural dels municipis de l’entorn.

Tot plegat, es farà en les següents deu fases, i en aquest ordre: l'excavació i consolidació de la torre de l'homenatge, la capella, els sectors nord, del fossat, de llevant i sud, la creació d'un nou sender i d'una zona d'aparcament a la part baixa del camí, l'excavació i consolidació del pati d'armes i del domicili, i l'adequació per fer visites públiques, amb un itinerari interior del recinte i un recorregut perimètric. Pel que fa a la redacció del document, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona, el cost ha estat de 20.000 €.

Josep Ramon Mut, José A. Montero i David Ricart

El castell, un fill amb custòdia compartida

L'alcalde de Vallromanes, David Ricart, va recordar que "la separació amistosa amb Montornès (1933) va deixar un fill amb custòdia compartida (Castell de Sant Miquel)". En dividir els territoris, van passar una línia al mig del castell. Un fet que ha qualificat com "un gran encert, perquè ens obliga a tots dos a cuidar-lo. Compartim projecte, il·lusió i despeses". Ricart també va insistir en la necessitat que el projecte no es quedi en paper: "ens hauríem de comprometre a tirar-lo endavant, els actuals alcaldes i els que vinguin després". Com a objectius, considera que seria "raonable i assolible" fer una fase cada any. Per tant, enllestir tot el pla en deu anys. També vol fer més visible el castell per a Vallromanes: "ens autoimposem el deure de fer pujar als vallromanins i que el coneguin".

José A. Montero, per la seva banda, també va refermar la importància de "reivindicar la història comuna" entre tots dos municipis i que a partir d'ara "cada pressupost anual ha de tenir una partida dedicada al castell". També va reivindicar que "la cultura i el patrimoni són polítiques socials molt importants", que "el castell té un paper cohesionador vinculat a les guerres remences" i que, per tant, es tracta d'una acció de "recuperació de la memòria històrica". Per últim, va reclamar ajudes per costejar el preu del projecte: "esperem que la Generalitat i les empreses privades també ens hi ajudin".

També hi va parlar el diputat d’Urbanisme i Habitatge, Josep Ramon Mut, qui va tenir paraules d'agraïment  cap als dos ajuntaments: "vull felicitar-vos, perquè el fet que el castell estigui enmig dels dos municipis, sovint fa que tots dos se'n desentenguin, i no és aquest el cas". I va cloure: "el valor més important que tenim com a país és el patrimoni; qui perd els orígens, perd la identitat".

 

Edicions locals