La Generalitat continuarà finançant el 50% dels projectes de millora a Montornès Nord

El Govern ha ampliat fins al desembre de 2019 el termini d'execució del projecte de la Llei de barris, una mesura que pot suposar un estalvi municipal d'uns 2 milions d'euros

Societat

Es preveu que les obres compleixin els terminis i acabin a la primavera de l'any que ve
Es preveu que les obres compleixin els terminis i acabin a la primavera de l'any que ve

Montornès del Vallès

L'Ajuntament de Montornès ha rebut aquesta setmana una grata sorpresa per a les seves arques municipals. El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat ha resolt ampliar fins al desembre de 2019 el termini d’execució dels projectes beneficiaris dels ajuts de la Llei de barris i que havien d’estar acabats el 30 de juny d’enguany.

A partir d'aquesta data, estava previst que els consistoris deixessin de percebre la subvenció per finançar els projectes –en el cas de Montornès, del 50%–. La pressió de molts d'aquests ajuntaments, però, ha fet que el Govern català hagi acceptat aquesta darrera pròrroga que dóna un any i mig més als municipis per acabar els projectes.

En el cas de Montornès, que va rebre els ajuts per a la millora de Montornès Nord, hi ha encara un bon grapat de projectes pendents d'executar i que estaven previstos a la Llei de barris, com són l'acabament de les obres del carrer Llibertat, la reforma de la plaça de la Pèrgola, la millora del mercat municipal, el projecte de desenvolupament del camp de futbol antic, projectes socials i de cohesió i noves convocatòries per a la rehabilitació d'edificis al barri. "Eren projectes que ja havíem assumit que s'acabarien amb fons propis de l'Ajuntament i que no havíem descartat tot i les dificultats econòmiques dels darrers anys per part de la Generalitat", explica l'alcalde de Montornès, José Antonio Montero, qui afegeix que "la decisió de la Generalitat ha estat una sorpresa que ens permetrà perllongar el projecte fins als deu anys que en un inici estaven previstos i acabar totes les obres", explica

En el seu conjunt el pla partia l'any 2009 d'un pressupost de 9,99 milions d'euros. En aquests moments, el Projecte d'Intervenció Integral (PII) de Montornès Nord, conformat per 34 actuacions, s'ha executat en un 58,10%. La meitat de les intervencions ja s'han dut a terme i, segons Montero, l'allargament del termini d'ajuts pot suposar un estalvi d'uns dos milions d'euros per a les arques municipals.

Obres en marxa

Les obres de reforma del carrer Llibertat, incloses en el PII de Montornès Nord, estan a punt d'acabar la primera fase, que abasta des del Mercat Nuestra Señora del Carmen fins al número 8 del carrer. La segona fase durarà deu mesos més i s'iniciarà cap al setembre. L'alcalde Montero preveu que la rehabilitació pugui estar enllestida a l'abril o el maig del 2019. "El calendari es manté perquè ja estava programat. Ara l'avantatge és que podrem finançar la meitat de tota l'obra amb subvenció, que són molts diners". El pressupost de l'actuació és de 2,3 milions d'euros, que, ara, pagaran a mitges Generalitat i Ajuntament.

Actuacions acabades

De la trentena d'accions previstes al PII de Montornès Nord hi ha moltes d'elles que ja estan acabades. És el cas de la reurbanització de la plaça del Poble; la creació de l'Espai Cultural Montbarri; la millora de l’accessibilitat als carrers Nou d’abril i Garcia Lorca; la construcció de la passera sobre el riu Mogent i habilitació del camí fluvial que enllaça amb Can Parera; la rehabilitació d’edificisamb ajuts a 54; la substitució de làmpades i lluminàries per noves de baix consum; i accions per millora social, de la convivència i la cohesió social com la creació del Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD); l'obertura de l’Oficina del barri a Montornès Nord o la posada en marxa d'una programació cultural estable sota el títol Montbarri aixeca el teló, entre d'altres.

Edicions locals