L'Ajuntament de la Roca alerta del risc de donar menjar als animals de la Bassa dels Ànecs

El consistori apel·la la ciutadania per protegir l'ecosistema d'un dels principals actius paisatgístics del municipi

Societat

Bassa dels Ànecs
Bassa dels Ànecs | Creative Commons

Roca del Vallès, la

L’Ajuntament de la Roca del Vallès, amb l’objectiu de preservar un dels principals actius naturals i paisatgístics amb els que compta el municipi -la Bassa dels Ànecs-, ha alertat als veïns i veïnes que alimentar els ocells i peixos d’aquest espai pot generar greus riscos per a la salut de la bassa i dels animals que hi habiten, com ara ànecs, diverses espècies d’aus i peixos, bernats pescaires, esplugabous o polles d’aigua.

Des del consistori es recorda que els animals ja disposen d’aliments naturals al seu entorn i que el pa i altres productes que sovint se’ls proporciona els poden provocar una disfunció nutricional i/o una sobrealimentació del tot perjudicial per a la seva salut, ja que aquests aliments no formen part de la seva dieta natural i estan pensats per al consum humà. Al mateix temps, en cas que se’ls faciliti alimentació, les cries esdevenen sedentàries i no culminen el seu aprenentatge de supervivència.

D’altra banda, donar aliment a les espècies de la zona genera una deposició en el fons de la bassa de les restes de menjar que no es consumeixen, la qual cosa afavoreix el creixement desmesurat d'algues que esgoten l’oxigen de l'aigua amb la conseqüent mort de peixos, insectes, algues i d'altres formes de vida que són la base per a l'alimentació dels ocells.

Francisco Garcia, regidor de Medi Ambient, assegura que “donar de menjar als animals és una pràctica recorrent arreu i que la majoria de la gent realitza de bona fe. Amb tot, hem de ser plenament conscients que aquest tipus d’accions no generen cap benefici ni per a l’ecosistema de la bassa ni per als ànecs, sinó tot el contrari”. Per tot plegat, Garcia fa una crida a la col·laboració dels veïns i veïnes i explica que “la ciutadania, amb les seves accions i el seu compromís, juga un rol molt important per contribuir a garantir el ple benestar de la bassa i de les seves espècies”.

Edicions locals