La Llagosta es manifestarà dissabte contra les agressions d'un grup de menors

Una família amb un ampli historial delictiu i violent té atemorits bona part dels veïns

Societat

Mossos, Policia Local i Ajuntament treballen coordinadament amb Fiscalia de Menors i Direcció General d'Atenció a la Infància
Mossos, Policia Local i Ajuntament treballen coordinadament amb Fiscalia de Menors i Direcció General d'Atenció a la Infància

Veïns de la Llagosta es manifestaran dissabte (plaça dels Drets Humans, 19.30 h) pels carrers de la població per denunciar la sensació d’inseguretat i l’incivisme que des de fa un temps es viu al municipi.

El desencadenant de tot plegat són les accions violentes i les amenaces protagonitzades per un grup de 6 o 7 menors d’edat d’una mateixa família, especialment un noi de 13 anys que compta amb un ampli historial delictiu i té atemorits molts veïns.

El mateix alcalde de la Llagosta, Óscar Sierra, dóna suport a la manifestació. “Visc al poble i pateixo els mateixos problemes que tots els veïns. Sortirem al carrer per plantar cara i per fer que aquesta família es replantegi el seu model de convivència; m’és igual si això em costa vots, vull que la gent estigui tranquil·la”, assegura.

Els fets es remunten a uns anys enrere, quan dues famílies nombroses van arribar a la Llagosta procedents de zones conflictives de Barcelona. Una ja va marxar-ne fa un temps, però l’altra s'hi va establir i amb el temps ha ocupat dos immobles, un al carrer Sant Francesc i un al carrer Brutau, on sovint es registren tota mena de baralles, sorolls i molèsties als veïns.

A més, des de fa un temps, el clan familiar ha augmentat amb persones vingudes de fora del poble i un grup de menors d’edat es comporta violentament amb l’entorn. 

Darrerament, els problemes de convivència generats per aquesta família s’han incrementat, sobretot pel que fa a agressions verbals, amenaces i intents d’ocupació d’habitatges, fins al punt que els veïns han decidit mobilitzar-se. De fet, a finals de maig una cinquantena de persones ja va assistir al ple per mostrar el seu rebuig a la situació i reclamar solucions.

“Gràcies a l’actuació dels veïns i la policia ho hem pogut contenir”, assegura l’alcalde, Óscar Sierra, qui comparteix el malestar dels veïns i assegura taxatiu que “no permetrem que ningú de fora vingui a destorbar la convivència pacífica i fraternal del nostre municipi”.

Reforç policial

Sierra ha explicat que des de l’Ajuntament es treballa per solucionar el conflicte. “S’ha ampliat la plantilla de la Policia Local i s'ha aconseguit que es destini una patrulla dels Mossos d'Esquadra de forma exclusiva a la Llagosta”, indica. A més, també s’ha sol·licitat al Departament d'Interior de la Generalitat una major presència policial al municipi i s'està a l'espera de concretar-la.

“Amb més efectius hem aconseguit una actuació ràpida de resposta i avortar els últims intents d'ocupació”, apunta l’alcalde, qui xifra en cinc els intents d’ocupació d’habitatges d’aquesta família en només un mes, tots frustrats per la Policia.

Sobre això, l’alcalde assegura que l’ocupació d’habitatges "no és un fenomen que es produeixi exclusivament a la Llagosta", ja que “probablement som un dels pobles amb menys pisos ocupats de la comarca, només 15, pel centenar que pot haver-hi cada any a Granollers”. I afegeix que el consistori té “tolerància zero amb les ocupacions, especialment si són de màfies i incívics”.

Els Mossos d’Esquadra, per la seva banda, també han confirmat que treballen coordinadament amb l’Ajuntament i la Policia Local per fer serveis planificats preventius, de la mateixa manera que els Serveis Socials municipals segueixen el cas i informen regularment tant la Direcció General d’Atenció a la Infància (DGAIA) com la Fiscalia de Menors.

“Ens consten infraccions penals, que es tramiten al jutjat, i infraccions d’incivisme, que tramita la Policia Local”, apunten els Mossos, que passen tota la informació i les possibles denúncies al jutjat de Mollet que s'encarrega del cas. “El problema és que aquests menors no són imputables per l’edat que tenen”, afegeixen.

Des de la Policia Local asseguren que “hi ha una infinitat d'intervencions, detencions i informes remesos al jutjat i a la DGAIA, però la solució final no la tenen els agents, sinó que ha de ser un jutjat el que emeti una resolució final; a més, en el cas dels menors també hi intervé la Fiscalia de Menors i el Departament d'Afers Socials i Famílies de la Generalitat”.

Col·laboració ciutadana

Fonts municipals asseguren que es manté contacte permanent amb els veïns que s'han vist afectats per la situació, i que tots els grups municipals han estat informats per l’equip de govern de la situació de conflictivitat generada per aquesta família.

Sierra fa una crida als veïns a col·laborar amb la Policia i informar-la sempre que vegin algú intentant ocupar un pis, així com a denunciar o explicar als agents qualsevol problema que puguin tenir amb alguna d’aquestes persones perquè els agents puguin trametre-ho al jutge que porta el cas.

Pel que fa al futur dels menors violents, Sierra confia que el jutge es pronunciï sobre el cas aquest setembre.

Edicions locals