Parets projecta una xarxa de camins escolars

El projecte vol promoure que els alumnes dels centres de primària vagin a l'escola a peu

Societat

Parets projecta una xarxa de camins escolars
Parets projecta una xarxa de camins escolars

Parets del Vallès

L'Ajuntament de Parets posarà en marxa en els propers mesos una xarxa de camins escolars, un seguit d'itineraris segurs per promoure l'accés a peu dels alumnes als centres educatius. El projecte consisteix en fer accions diverses sobre la senyalització i altres elements de la via pública en els camins més habituals que fan servir els alumnes de les sis escoles de primària del municipi: Nostra Senyora de Montserrat, Pompeu Fabra, Lluís Piquer, Pau Vila, Vila Parietes i Acesco.

"És una mesura que té efectes sobre la mobilitat però també mediambientals per la reducció d'emissions de CO2. Volem evitar que s'hagi de portar els nens amb cotxe a les portes de les escoles i fer que els nens tinguin més autonomia gràcies a aquests camins segurs", explica l'alcalde, Francesc Juzgado.

L'Ajuntament ha redactat el projecte que es desenvoluparà en diferents fases i que tindrà un cost total superior als 200.000 euros. "És un projecte molt ampli", explica Juzgado. En aquest sentit, la primera fase, que el govern municipal vol licitar en breu i executar abans d'acabar l'any, preveu senyalització horitzontal i vertical, el pintat de passos de vianants i la instal·lació de reductors de velocitat en alguns punts, unes actuacions que tenen un pressupost de 83.000 euros. A banda, el pla també preveu la possibilitat d'ampliar voreres en alguns punts de la xarxa viària paretana.

Segons Juzgado, el pla s'ha treballat amb les direccions de les escoles, algunes AMPA i, aquest dijous està prevista una reunió amb els grups municipals a l'oposició per "informar-los sobre el projecte i que puguin opinar abans que sigui aprovat", explica Juzgado. En paral·lel, els alumnes de 5è de primària del municipi han iniciat activitats de dinamització per treballar i revisar els camins cap a les seves escoles.

Bus gratuït

L'anunci del projecte de camins escolars s'ha fet en el marc de la Setmana Europea de la Mobilitat que a Parets s'ha celebrat amb el lema Combina i mou-te!. Aquesta setmana s'han dut a terme activitats amb l'objectiu de promoure uns hàbits de desplaçament més sostenibles, segurs i saludables, així com iniciatives per impulsar un municipi més verd, més confortable i menys contaminat.

Entre d'altres, s'han instal·lat dosímetres en l’entorn dels centres educatius (captadors passius de CO2 i partícules en suspensió) per avaluar la influència del trànsit escolar en la qualitat de l'aire al voltant de les escoles. També, i amb l'objectiu d'impulsar l'ús dels transports urbans i col·lectius, molt més sostenibles, en la ciutadania, així com en els joves, amb la incorporació de la targeta T-16, fins aquest dissabte, el bus urbà de Parets serà gratuït en tota la franja horària en què circula.

D'altra banda, dimarts tindrà lloc a Santa Eulàlia de Ronçana, un acte protocol·lari per celebrar el milió d'usuaris del Bus exprés E7, en el qual participaran els municipis de la Mancomunitat de la Vall del Tenes i Parets.  laura ortiz

Edicions locals