Jordi Borràs: 'La imatge s'ha convertit en una arma política'

El fotoperiodista ha participat en una de les conferències del Panoràmic, on ha compartit taula amb els artistes Verónica Fieiras i Simon Menner

Cultura, Societat

Borràs, Fieiras i Menner, amb Joan Fontcuberta durant la conferència '68. The Whole World is Watching' - Fotografia: Montse Eras
Borràs, Fieiras i Menner, amb Joan Fontcuberta durant la conferència '68. The Whole World is Watching' - Fotografia: Montse Eras

Txell Parera

"Sempre he entès la fotografia com una eina de transformació social, però ara també s'ha convertit en una arma política perquè s'utilitza per enviar un missatge o un altre i, fins i tot, per crear fake news". Així es referia el fotoperiodista Jordi Borràs a les imatges resultants de la tardor de 2017 durant la seva intervenció en una de les xerrades del Panoràmic d'aquest divendres.

Borràs ha assegurat que l'ús de la fotografia com a arma política per fer propaganda és una pràctica estesa i també ha defensat la necessitat del periodista –o, en el seu cas, del fotoperiodista– de prendre partit en els fets. "Com a fotoperiodista, la meva obligació és posicionar-me. No podem ser objectius perquè som subjectes i tenim una escala de valors", ha afirmat.

El vallesà també ha destacat la importància de contextualitzar les imatges i ha alertat del risc que suposa no fer-ho: "Una imatge no val més que mil paraules, sinó que val més quan l'acompanyen mil paraules. Les imatges descontexutalitzades reforcen els prejudicis, de manera que la màxima és dubtar de tot".

El fotoperiodista ha compartit taula amb Simon Menner, que ha explicat els seus projectes d'anàlisi de la percepció a través de les imatges –algunes de les quals, centrades en la propaganda jihadista–, i de Verónica Fieiras, editora de projectes que qüestionen la violència mediàtica a través de la fotografia a països d'Amèrica Llatina com Mèxic o Colòmbia.

Tots ells exposen al Panoràmic: Borràs ho fa a la mostra El carrer i la revolta, que es pot veure fins diumenge al Centre d'Arts en Moviment, Menner exposa a la Sala Zero de l'Espai d'Arts fins al 28 d'octubre –a partir del dia 4, l'horari de visita és de dijous a dissabte de 18 a 20 h i els diumenges d'11 a 13 h– i els treballs de què ha parlat Fieiras són a la Tèrmica LAB sota el títol Perspectivas latinoamericanas. La imagen en rebelión.

Edicions locals