Protecció Civil de Montornès ja està connectada a la xarxa RESCAT

L'eina permet millorar la comunicació entre el cos de voluntaris, la Policia Local i el servei d'emergències de Catalunya

Societat

Protecció Civil de Montornès ja està connectada a la xarxa RESCAT
Protecció Civil de Montornès ja està connectada a la xarxa RESCAT

Montornès del VallèsSergio Carrillo

El CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya) va lliurar dijous tres terminals de la xarxa RESCAT al cos de  Protecció Civil de Montornès amb l'objectiu de millorar la comunicació entre el cos de voluntaris del municipi amb la Policia Local i el mateix servei d'emergències de la Generalitat. Tot plegat és resultat d'un conveni signat entre l'Ajuntament i el Departament d'Interior.

Aquests walkie-talkies permetran tenir una comunicació directa entre la Protecció Civil i el CECAT en serveis preventius i en situacions de risc greu i d'emergències. Però tot i disposar d'aquesta nova eina, davant d'una emergència, el primer pas dels voluntaris continuarà sent el mateix que fins ara: trucar al 112 i informar de la incidència. El que canvia ara és que, un cop fet l'avís, podran mantenir informats als serveis d'emergència de manera directa a través d'aquesta xarxa RESCAT.

A més, a diferència del sistema amb què es treballava fins ara, aquests terminals no només funcionen al municipi o en els entorns, sinó que tenen cobertura al 98% del territori de Catalunya.

"Gran avanç qualitatiu"

L'alcalde, José Antonio Montero, assegurava que "és una eina pràctica", que "ajuda molt a què la feina es faci ben feta", perquè dota de "via directa en la comunicació i amb la informació que circula entre els diferents cossos".

Per la seva banda, Josep Manel Mur, president de Protecció Civil de Montornès, explicava que aquesta novetat "suposa un gran avanç qualitatiu, ja que anàvem amb uns terminals molt antics". També es mostra convençut que amb aquesta comunicació directa amb la Generalitat "podrem fer que arribin molt abans els serveis d'emergència que facin falta, com Bombers, Policia, un helicòpter o el que sigui necessari per la situació".
Finalment, Rafael Prades, tècnic del servei de logística i operativa territorial de Protecció Civil de la Generalitat de Catalunya i una de les persones que va oferir la formació als voluntaris per fer servir els nous transistors, va explicar que treballen "amb la voluntat de reforçar la coordinació de tots els serveis municipals amb la direcció general de Protecció Civil, amb el CECAT".

La xarxa RESCAT permet als serveis d'emergència de la Generalitat "tenir millor coneixement del que està passant al territori", afirmava Prades. Des de la Generalitat també pretenen "que totes les associacions de voluntaris de Protecció Civil –més d'un centenar– en un temps limitat puguin disposar d'aquest sistema de comunicacions"

Edicions locals