La Roca, capital catalana del memorialisme popular

Avui i dissabte acull les quartes Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic

Cultura

La Roca, capital catalana del memorialisme popular
La Roca, capital catalana del memorialisme popular

Roca del Vallès, la

Avui, divendres, i aquest dissabte la Roca del Vallès serà la seu de les IV Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic, que oferiran un ampli programa d’activitats relacionades amb la recerca, la documentació, la difusió i la conservació de la memòria popular. I el 24 de novembre se celebrarà la gala de lliurament del 20è Premi Romà Planas i Miró de memorials populars.

El projecte està impulsat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en col·laboració amb l’Ajuntament de la Roca del Vallès, l’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès, i les entitats Associació el Llibre de la Vida, L’Arada Creativitat Social i Univers d’Històries d’Europa al Món.

Les jornades assentaran les bases d’una futura xarxa de treball sobre la memòria popular
Al llarg de dos dies, el Centre Cultural de la Roca acollirà un ampli programa d’activitats relacionades amb la recerca, la documentació, la difusió i la conservació de la memòria popular. Així, les Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic volen reflexionar sobre aquest fenomen, molt estès a Catalunya en diferents formes, però sobre el qual s’ha vessat poca reflexió. Per tot plegat, es donarà veu a experiències diverses, amb interessos distints i metodologies vàries, però que tenen totes en comú la recollida i l’anàlisi del testimoni personal.

Xavier del Villar, regidor de Cultura, explica que “per a la Roca del Vallès és un luxe i un honor poder acollir aquesta iniciativa” i avança que “les jornades ens permetran tractar qüestions com la necessitat d’impulsar conjuntament un espai de treball estable i de col·laboració entre tots els agents implicats encaminat a posar en valor, preservar i promocionar la nostra memòria com a poble i com a territori”.

Més d’una vintena de ponències

Les Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic estan estructurades en tres grans blocs: “la gestió de la memòria popular”, “comunitats locals i memòria”, i “la dimensió personal de la memòria”; i estan adreçades a perfils diversos: antropòlegs, historiadors, dinamitzadors comunitaris, psicòlegs, arxivers, i en general a tothom interessat en les formes de vida i la història propera. El programa complet d’activitats el podeu consultar a través del següent enllaç.

Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, apunta que “el projecte ens permetrà establir les dinàmiques de treball necessàries per tal de preservar entre tots la nostra memòria popular”.

Per la seva banda, Carles Fernández, alcalde de la Roca del Vallès, valora que “poder acollir les jornades és un premi a la tasca ingent i de primer ordre que totes les persones i voluntaris que han format part de l’Arxiu han dut a terme des de la seva creació. Totes elles han aconseguit que l’Arxiu i el seu treball hagin arrelat de ple al municipi fins a convertir-se en una entitat pionera i referent arreu del territori”. Les jornades es realitzaran a portes obertes, l’entrada és gratuïta i només cal fer una inscripció prèvia perquè l’aforament és limitat. Formulari d’inscripció. Descarrega’t aquí el programa d’activitats. Com arribar a les jornades. On puc dinar?

L’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès, actiu principal de les jornades
Les IV Jornades Nacionals de Patrimoni Etnològic coincidiran el mes de novembre amb la gala de lliurament del 20è Premi Romà Planas i Miró de memorials populars convocat per l’Arxiu de la Memòria Popular de la Roca del Vallès, que enguany celebra el seu 20è aniversari com a arxiu pioner a l’Estat espanyol i com a segon més antic d’Europa per darrere del seu antecessor a Pieve Santo Stefano. L’acte tindrà lloc el proper 24 de novembre, a les 12 h., al Centre Cultural de la Roca del Vallès.

Els treballs finalistes són Els Altres, de Jordi Gimeno Benito; Esperit de superació, de Ramon Ripoll Vendrell; Records del meu carrer, d’Eliseta Escobairo i Boix, i Un recorregut en el temps, de Guifré Tarragó i Mir

Edicions locals