Caldes de Montbui recupera la plaça de la Font del Lleó el 18 de novembre
Diumenge 18 de novembre s’inaugura la remodelació de la plaça de la Font del Lleó en un acte presidit pel president del Parlament de Catalunya que comptarà amb un concert de música de cambra
Caldes de Montbui
La plantada d’arbres del divendres comença a donar signes de la imminent finalització de les obres de remodelació de la plaça de la Font del Lleó que s’inaugurarà el diumenge 18 de novembre a les 12 h, amb un acte que vol “acollir tot el poble” i que, a més dels parlaments de l’alcalde i l’assistència dels regidors del consistori, comptarà amb la presència del president del Parlament de Catalunya Roger Torrent, i un concert de l’Orquestra de Cambra Terrassa 48.
A banda del dia de la inauguració, l’activitat tornarà a la plaça el primer cap de setmana de desembre amb la Fira de Nadal, una de les primeres que es celebren a Catalunya. De fet, la darrera edició de la Fira, el desembre del 2017 i el Ball de Plaça de la Diada de Sant Antoni, el gener d’aquest any, van ser les darreres activitats que va acollir la plaça abans de la seva remodelació.
Les obres van començar la segona setmana de febrer amb la retirada de llambordes i l'afectació total de la plaça, tot i que els treballs preparatius van començar abans. Els treballs es van adjudicar a la unió temporal d'empreses (UTE) integrada per ROGASA i REHACSA per valor de 902.086,07€ (es va licitar per 1.187.254,63€) i compten amb una subvenció de la Llei de Barris que cobreix el 50% del cost.
Les excavacions prèvies van propiciar dues importants descobertes
En tractar-se d'una zona d'interès arqueològic, les obres d’urbanització de la plaça han estat condicionades per tot un seguiment arqueològic previ que es va fer l’any passat i per les troballes de restes romanes i medievals. En aquest sentit, les excavacions prèvies, que es van realitzar durant l’any 2017, van propiciar dues grans descobertes. Una va ser un cap de marbre blanc de mida natural que havia format part d’una escultura romana. Una representació del deu Apol·lo esculpida en mabre de Paros (Grècia) a la Roma del segle II D.C. i que va aparèixer en el rebliment de la piscina termal que hi ha al davant del conjunt visitable. Es troba en bon estat de conservació i suposa el primer cap d’escultura romana que surt a Caldes de Montbui associat a una estratigrafia. L’altre va ser la nova piscina romana descoberta en el subsòl de la plaça i davant el Museu Thermalia, de dimensions més reduïdes. Amb aquesta, ja són quatre les piscines localitzades en aquest àmbit. Durant l’excavació també es van poder datar restes de l’urbanisme baixmedieval de la vila termal i també dels segles XIV fins al XX.
La plaça del poble, pensada pel poble
La urbanització de la plaça s’ha fet en base al projecte presentat per l’estudi Volta Arquitectura + AR47 que van incorporar a la proposta les exigències urbanístiques, geològiques, socials i turístiques d’aquest centre neuràlgic calderí, i també els resultats d’un procés de participació ciutadana que recull les prioritats d’entitats i veïns de Caldes de Montbui.