Cardedeu serà seu de la mostra dels premis VOC d'Òmnium

S'hi projectaran les nou peces finalistes de les categories de documental i curtmetratges, d'entre el centenar rebut en aquesta tercera edició

Cultura

El molletà Dani Seguí, un dels finalistes per 'A mitges'
El molletà Dani Seguí, un dels finalistes per 'A mitges'

Cardedeu

Cardedeu serà un dels 36 municipis que farà de seu de la tercera edició del festival VOC, un projecte impulsat per Òmnium Cultural que té com a objectiu estimular la producció de continguts audiovisuals de qualitat en llengua catalana, difondre'ls i ampliar-ne el públic. Per aconseguir-ho, es reconeixen els millors curtmetratges, documentals, websèries, videoblogs, micrometratges i qualsevol altre nou format audiovisual distribuït per internet realitzats originalment en català.

La mostra d'audiovisuals a Cardedeu serà al Cinema Esbarjo el 29 de novembre, just el dia abans de l'acte de cloenda del VOC a Barcelona, quan es donaran a conèixer les obres guanyadores.

D’entre el centenar d’audiovisuals presentats a la tercera edició, s’han escollit com a finalistes nou peces de les categories de documental i curtmetratge, de creadors del País Valencià i les comarques d’Osona, Vallès Oriental i Barcelonès.

En la categoria de documental són Una història normal d’Ernest J. Sorrentino (València), que explica la història quotidiana de dues persones que tornen a treballar després d’un temps sense fer-ho; BiDes de Berta Cotrina (Sant Cugat del Vallès), un treball del grau de comunicació Audiovisual de la UB que intenta trencar amb l’estereotip dels bibliotecaris com a persones serioses i avorrides; Comerç 08003 de Josep Maria Domènech (Barcelona), que fa un recorregut per sis comerços tradicionals de Barcelona que parlen de la seva història i de la de la ciutat, i Esculpint en la memòria, de Rubén Seca (Barcelona), que gira al voltant de la figura de l’escultor català Apel·les Fenosa i la relació amb la seva família, conformant un relat sobre la memòria personal, privada i col·lectiva a través de les escultures.

En la categoria de curtmetratge, hi ha A mitges de Dani Seguí (Mollet del Vallès), que trasllada a una nit plujosa que canviarà completament les vides d’uns ballarins de gira. El seu retrobament, temps més tard, els obligarà a conèixer-se millor i a reinterpretar la seva passió pel ball. El director va rebre el premi del públic al VOC 2017 pel seu anterior curt La creu.

També s'ha seleccionat Les bones nenes de Clara Roquet (Malla, Osona), que explica una història sobre l’adolescència i el pas a la vida adulta de dues germanes que s’han criat envoltades de cavalls. El títol compta amb un bon recorregut per festivals de curtmetratges d’arreu. Clara Roquet va ser coguionista a l’aclamada 10.000 km de Carlos Marqués-Marcet.

L'altre curt que es projectarà és Cunetas de Pau Teixidor (Barcelona), que tracta sobre la Guerra Civil espanyola, quan una família de camperols ha de fer front a l'amenaça feixista. Farts de posar l'altra galta, prenen una inesperada decisió. La peça ha estat premiada en el Festival de Cine en Corto d’Almeria.

L’escarabat al final del carrer de Joan Vives (Alzira, València) narra la vida de l’Amadeo, un home tranquil que viu en poble de València. Des que va morir la seva dona, es dedica en cos i ànima a tenir cura del seu sogre invàlid. Un bon dia, rebrà una premonició inesperada: li queden set dies de vida. Premi al Millor Curtmetratge Iberoamericà al Festival de Guadalajara (Mèxic).

I, finalment, D’hom de Javier Blanco i Francesc Colomina (Barcelona) repassa 24 hores dins de la pell de l’Andreu, un jove de Barcelona en una societat que només respon a dos gèneres amb unes característiques imposades. Una reflexió sobre el gènere i el binarisme i les seves conseqüències.

#LlibertatCàmeraAcció

Coincidint que fa un any de l’empresonament de Jordi Cuixart, des d’Òmnium Cultural i el VOC► s’ha llançat un concurs per a les xarxes socials sobre la llibertat d’expressió, l’atac a la democràcia i contra la repressió. Totes les persones que publiquin un vídeo de fins a 30 segons amb l’etiqueta #LlibertatCàmeraAcció abans del 25 de novembre tindran la possibilitat de guanyar una càmera GoPro. Hi haurà tres vídeos guanyadors que es donaran a conèixer a l’entrega de premis.

Entre els participant en aquesta iniciativa hi ha Albert Pla, Sílvia Forns i Jordi Borràs.

Edicions locals