Granollers i el Consorci del Besòs redacten un pla director per al Congost

Dimecres es va celebrar una jornada de treball de l'Espai Xarxa Natura 2000 per presentar aquest planejament

Societat

La sala Tarafa de Granollers ha acollit avui la jornada de treball Espai Xarxa Natura 2000 Congost per presentar el seu Pla de Gestió. La sessió, liderada pel Consorci Besòs Tordera, ha aplegat representants dels municipis i organismes consorciats a més del Departament de Territori i Sostenibilitat.

El Congost és un dels pocs rius urbans a nivell europeu que, des de l’any 2006, està inclòs dins la Xarxa Natura 2000; la xarxa europea més important de conservació de la natura.

A la reunió s’ha presentat el Pla de Gestió de l’Espai Xarxa Natura 2000 Congost, un document en procés d’elaboració, que defineix els objectius marcats per a cada zona d’interès i identifica els punts crítics on calen fer actuacions a cada municipi. En termes generals, les principals línies d’actuació previstes passen per l'eradicació i el control d’espècies i fauna exòtica invasora, la restauració de l’hàbitat, la connectivitat ecològica, el seguiment i estudi de les espècies de fauna i la potenciació i manteniment d’espais oberts. També es preveuen un seguit de recomanacions d’usos de l’espai per part de la ciutadania, com ara la prohibició de la caça i el bany, la pesca regulada, la conservació d’elements de patrimoni natural o el fet de no alimentar la fauna que hi viu.

En la seva intervenció, l’alcalde de Granollers, Josep Mayoral, ha destacat la recuperació de la flora i fauna autòctones del riu. Des de fa 30 anys l’Ajuntament "treballa per la restauració ambiental i la recuperació de la biodiversitat". En un principi, el consistori va centrar-se en el sanejament de l’aigua, sobretot, amb la instal·lació de depuradores i el control d’abocaments de residus. Posteriorment, "els bons resultats aconseguits van permetre centrar-se en la recuperació d’espècies que havien desaparegut a causa de la contaminació". Avui, al riu Congost s’hi poden observar exemplars que feia anys havien desaparegut com el bernat pescaire, el blauet, el barb, la bagra o la llúdriga. Aquests animals representen un bon indicador natural de l’estat del medi.

Edicions locals