Els menuts, les monedes de Granollers dels segles XVI i XVII, reproduïts en xocolata

Xocolates Granollers elabora un nou producte per vincular història, gastronomia i ciutat

Societat

Sònia Bley i Joan Bonet, impulsors de la iniciativa
Sònia Bley i Joan Bonet, impulsors de la iniciativa

Conèixer d’una manera més dolça un curiós element del passat i vincular els productes gastronòmics locals a la història granollerina. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat, un any més, Xocolates Granollers, un establiment amb presència a la ciutat des de fa sis anys –carrer Guayaquil, 38– i que any rere any reprodueix, amb xocolata, algun element històric o patrimonial de la ciutat.

En aquesta ocasió Xocolates Granollers ha reproduït els menuts, la moneda pròpia que la ciutat encunyava entre els segles XVI i XVII per tal d’utilitzar-les en els intercanvis comercials al mercat. “No totes les ciutats podien emetre moneda, només aquelles que tenien la prerrogativa per fer-ho; Granollers era una vila comercial i d’intercanvi, i entre els segles XVI i XVII va fer unes sis o set emissions de moneda pròpia fraccionada”, explicava Marc Guàrdia, arqueòleg del Museu de Granollers.

Quatre-cents anys després, Xocolates Granollers ha reproduït aquelles peces, de les quals se’n conserven algunes al fons cultural del Museu de Granollers, en dos models diferents. D’una banda hi ha un anvers del segle XVI, on hi ha gravada una gralla entre les lletres G i R, i d’una altra hi ha un revers del segle XVII, on hi ha l’escut de la ciutat amb dues gralles i la inscripció Vila Granullarius. “Hem buscat la manera de donar valor afegit al nostre negoci i de vincular-nos encara més amb la ciutat”, deia Joan Bonet, de Xocolates Granollers.

Bonet explicava que les peces estan fetes amb una barreja de cacaus al 70%, amb un 30% de sucre, i que estan pintades amb dos colors, un de més vermellós i un altre d’aram per donar-li similitud amb el color de l’original. Els menuts de xocolata són d’una mida més gran que l’original, que feien un gram i uns 13 mm de diàmetre, i es presenten en caixes de 15 unitats al preu de 7,70 euros.

L’alcalde, Josep Mayoral, destacava per la seva banda la singularitat del projecte, que suposa una aliança entre el patrimoni, la història i la gastronomia. Apuntava que “és una manera llaminera de descobrir la ciutat”, i recordava que els menuts formen part del “passat comercial i de mercat, i alhora és un producte bo i saborós que podem portar a tot arreu”, afirmava.

La reproducció dels menuts amb xocolata s’afegeix a les creacions de la xocolateria en anteriors ocasions, com la rajola en 3D de la Porxada, les piruletes dels gegants, la rajola per la pau, els bombons de la Porxada i la teula de la porxada, a més del conte El desig de la Pedra de l’Encant, editat per Terra i Gent.

Edicions locals