Llerona celebrarà el 25 de novembre la Festa de la Mongeta del Ganxet

La iniciativa és un aparador dels productes de proximitat del sector agrari del municipi

Cultura, Societat

Esteve Rodoreda, Rosa Pruna, Francesc Colomé i Salvador Domínguez durant la presentació de la festa
Esteve Rodoreda, Rosa Pruna, Francesc Colomé i Salvador Domínguez durant la presentació de la festa

Les Antigues Escoles de Llerona seran escenari, el 25 de novembre, de la 8a edició de la Festa de la Mongeta del Ganxet, un aparador dels productes de proximitat que aposta per impulsar el sector agrícola del municipi i que combina la feina al camp amb la cuina i la cultura popular, com els gegants, els castells i les sardanes.

Durant la jornada, que començarà a les 10 h, els visitants podran veure en directe com els pagesos baten, garbellen i trien aquests llegums amb denominació d’origen de Llerona. A més, durant el matí també hi haurà una trobada de productors, restauradors i empresaris, així com una fira de productes de proximitat i mongetes del ganxet, un tast de mongetes, el tradicional concurs de cuina, una cercavila i ballada dels Gegants de les Franqueses i castells amb els Xics de Granollers.

Durant la presentació de l’esdeveniment, dimecres, l’alcalde Francesc Colomé destacava la importància de la Festa de la Mongeta del Ganxet, on “es podran tastar els plats més típics de Catalunya, botifarra amb mongetes i pa amb tomàquet. Esperem que torni a ser un èxit”, deia.

La cuina, protagonista

Un any més, la Festa de la Mongeta del Ganxet inclourà el concurs de cuina, que enguany arriba a la setena edició. El concurs servirà per conèixer els plats més originals amb la mongeta del ganxet com a ingredient principal. El concurs comptarà amb un jurat format pels cuiners Ada Parellada, Marc Ribas i David Vázquez.

Entre les 11.30 i les 12.30 h es farà la preparació final i presentació dels plats al mateix envelat del Consell de Poble de Llerona. Les inscripcions per participar-hi es poden formalitzar del 19 al 23 de novembre al Servei d’Atenció a la Ciutadania (SAC) de l’Ajuntament. El cap de setmana també es podran fer inscripcions al restaurant Casa de la Mestra de Llerona i el mateix dia del concurs, el diumenge 25 de novembre, fins les 11.30 h.

El primer premi serà un lot de mongetes del ganxet i 100 euros, i el segon premi serà un lot de mongetes del ganxet i 60 euros, que es lliuraran el mateix diumenge. Tots els participants rebran un obsequi i un diploma en reconeixement a la seva participació.

A banda del concurs de cuina, la part gastronòmica de la festa es complementarà amb altres activitats, com el showcooking Aprofitem les mongetes a càrrec de la cuinera granollerina Ada Parellada. A les 13.30 h començarà el tast de mongetes.

El joc de mongetes

En aquesta edició el cuiner Marc Ribas portarà a Llerona l’anomenat Joc de mongetes, la versió local del popular concurs de TV3 que reunirà a cinc restaurants de la comarca per demostrar les seves habilitats fent el millor plat de mongetes del ganxet.

El guanyador rebrà 100 kg de mongetes del ganxet. Entre els cinc participants n’hi haurà dos de les Franqueses, el Cau i la Casa de la Mestra. Els altres tres seran DO i El Trabuc, de Granollers, i el Portal Vell - La Cruïlla de Lliçà d’Amunt.

El concurs, conduït pel cuiner Marc Ribas, començarà a les 16.30 h a les Antigues Escoles. En una recent visita al municipi, Ribas considerava aquest llegum el “caviar del Vallès”, la millor mongeta del món per ser la més fina de totes.

Edicions locals