L'edifici de l'Ajuntament serà declarat Bé Cultural d'Interès Nacional

La Generalitat de Catalunya ha iniciat els tràmits per a protegir la Casa de la Vila i les antigues escoles de Corró d'Avall

Cultura, Societat

L'edifici modernista de l'Ajuntament va ser inaugurat l'1 de desembre de 1912
L'edifici modernista de l'Ajuntament va ser inaugurat l'1 de desembre de 1912

Un dels principals actius arquitectònics de les Franqueses, l'edifici de l'Ajuntament i les antigues escoles de Corró d'Avall, serà declarat Bé Cultural d'Interès Nacional en la categoria de Monument Històric. La publicació al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya de l'expedient sobre la protecció patrimonial inicia el camí per a aquesta declaració i també per a la protecció de l'entorn de l'edifici.

El procés arriba després que la Direcció General del Patrimoni Cultural emetés un informe favorable el passat mes d'octubre. D'aquesta manera, l'edifici modernista queda protegit i es limiten les accions i modificacions arquitectòniques que es poden realitzar per tal de conservar l'estructura i les característiques originals.

Quan s'aprovi la declaració no es podrà parcel·lar, construir o enderrocar ni en l'edifici ni en el seu entorn, llevat que es garanteixi que no hi ha perjudici i prèvia autorització del Departament de Cultura.

D'aquesta manera es protegeix un dels actius arquitectònics de les Franqueses i es garanteix la protecció i conservació de l'edifici, considerat una de les mostres més reeixides de l’arquitectura pública de l’època modernista.

Aquest edifici, inicialment propietat de Joan Sanpera i Torras, va ser projectat per l'arquitecte Albert Juan Torner i inaugurat el 1912, i posteriorment va ser cedit al municipi com a seu del consistori i de les escoles públiques de nens i nenes. Actualment continua allotjant part de les dependències municipals, el Centre d'Atenció Primària de Corró d'Avall i el Jutjat de Pau.

Exponent del modernisme

Entre d'altres, l'obra modernista conté diverses tècniques artesanals com la forja del campanar, els esgrafiats amb motius vegetals de les façanes, el paviment de rajoles hidràuliques, el maó vist emprat decorativament de les columnes dels patis exteriors, els vitralls detallistes i acolorits, la ceràmica vidriada que envolta les escales centrals o l’ebenisteria amb motius vegetals de la sala de plens. El campanar i el rellotge van ser fabricats, i segurament instal·lats, per Moisés Díez, una empresa de campaners de Palència que van estar en actiu fins a mitjans del segle XX.

 

Edicions locals