Llerona posa en valor la mongeta del ganxet, denominació d'origen

El restaurant La Cruïlla, de Lliçà d'Amunt, va ser el guanyador del primer Joc de mongetes

Cultura, Societat

El cuiner Marc Ribas va participar en la festa i va fer de jurat al Joc de mongetes I Fotos: Toni Torrillas
El cuiner Marc Ribas va participar en la festa i va fer de jurat al Joc de mongetes I Fotos: Toni Torrillas

Llerona va celebrar diumenge la 8a Festa de la Mongeta del Ganxet, una jornada festiva que combina els treballs del camp amb la gastronomia i la cultura popular.

D’una banda es va fer una demostració de com es baten, garbellen i trien les mongetes, mentre que els productors van celebrar una llotja que va fixar el preu de venda d’aquest llegum en 9 euros/kg. També hi va haver un espai de fira per a la venda de llegums i productes de proximitat, i centenars de persones van gaudir d’un tast de mongetes amb cansalada i botifarra.

Concurs culinari

Una de les novetats d’enguany va ser l’anomenat Joc de mongetes, la versió lleronina del programa Joc de cartes de TV3. El concurs, conduït pel cuiner Marc Ribas, va posar a prova les habilitats culinàries de cinc restaurants de la comarca amb la mongeta del ganxet: El Cau i la Casa de la Mestra, de les Franqueses; DO, de Granollers, i La Cruïlla, de Lliçà d’Amunt.

Aquest últim va ser el guanyador del primer premi –100 kg de mongetes– amb l’elaboració d’una escudella de mongetes, seguit de la Casa de la Mestra de Llerona amb un plat de mongetes amb cansalada i botifarra.

La jornada també va incloure el tradicional concurs de cuina, enguany amb 14 propostes culinàries amb la mongeta del ganxet com a ingredient principal. El jurat, format pels cuiners Ada Parellada, Marc Ribas i David Vázquez, va premiar en primer lloc el plat de mongetes del ganxet amb calamarsets de Joan Villaret, seguit dels tortel·linis de Damiano Barsa i del plat de migas del ganxet de Marga Zambrano.

La festa també va comptar amb un showcooking a càrrec d'Ada Parellada, una cercavila i ballada dels Gegants de les Franqueses, castells amb els Xics de Granollers i una ballada de sardanes amb al cobla Ciutat de les Roses.

 

Edicions locals