Marc Viader presenta un llibre sobre les seves vivències d'advocat laboralista durant els anys 60

'Apuntes de un abogado laboralista en desencanto' es va escriure el 1978, però s'ha mantingut inèdit fins ara

Societat

Marc Viader Pericas
Marc Viader Pericas

Cardedeu

L'advocat Marc Viader Pericas, d'arrels cardedeuenques i molt vinculat a Granollers, presentarà divendres (19 h) al Museu Arxiu Tomàs Balvey el llibre Apuntes de un abogado laboralista en desencanto, que va escriure el 1978 i que fins ara havia restat en un calaix. El volum explica les seves experiències durant els anys 60.

Ja llavors, aquest advocat avui jubilat, tenia un sentiment de “desencant” amb la situació política, judicial i social. En aquell moment va escriure el llibre en castellà i ha mantingut el text en aquest idioma perquè és anterior als canvis legislatius que van permetre, entre altres coses, que canviés el nom de Marcos pel de Marc.

Mai s’hauria imaginat, quan aleshores tenia 35 anys, que “aquelles cotes de Democràcia que crèiem assolides, baixarien fins el que estem vivint aquest 2018” –diu Viader– i ho explicita en l’epíleg del llibre, escrit recentment. Marc Viader Pericas, de pensament ecopacifista, ha exercit sempre “des d’un despatx lliure sense distinció de conviccions polítiques i sindicals”.

Marc Viader Pericas va néixer el 30 de gener de 1943 al barri del Raval de Barcelona. Es va graduar a l’Escola Social de Barcelona el 1964 i es va llicenciar en Dret a la Universitat de Barcelona l’any 1966. De seguida, es va incorporar al Col·legi d’Advocats de Barcelona i, posteriorment, als de Madrid, Manresa i Granollers. Va fundar amb altres companys la Comisión de defensa de los derechos de la persona y del libre ejercicio de la abogacía, i va participar en les tasques desenvolupades per aquesta comissió, durant tots els anys de la dictadura franquista i els inicis de la transició política.

Professionalment, va portar una de les acusacions particulars en el judici de la síndrome tòxica causada pel consum d’oli de colza i va promoure l’acusació popular en el procés per les emissions contaminants de la central de Cercs (el Berguedà).

Va ser articulista de la premsa local i comarcal de Manresa i de Granollers –on va ser durant uns anys professor de l’Escola Municipal de Treball– i és autor dels llibres Retalls d’un temps per a no reviure (2002), Ecocupido (2005) i Ecologismo aún con Ecocupido (2010), a més del que presenta ara a Cardedeu.

Durant els seus estudis universitaris, Marc Viader va militar a Unió Democràtica de Catalunya, i, d’octubre de 1975 a maig de 1978, va formar part del Partit Socialista Unificat de Catalunya-PSUC. Anys més tard, va impulsar l’organització política ecopacifista Els Verds i va ser candidat d’Els Verds-Llista Verda al Senat el 1989.

Marc Viader Pericas, descendent de Cardedeu, va donar al gener de 2018 el seu fons documental a l’Ajuntament d’aquesta vila. Ara també l’ha triada per presentar el llibre Apuntes de un abogado laboralista en desencanto. La presentació comptarà amb Jordi Viader Riera, cosí germà de l’autor, i la directora del Museu Arxiu Tomàs Balvey.

Edicions locals