Els Mossos desmantellen un grup que estafava bancs i organismes oficials

Els presumptes autors actuaven per mitjà d'una empresa instrumental amb seu social a Granollers

Societat

Bigues i Riells, Granollers

La Divisió d'Investigació Criminal (DIC) dels Mossos d'Esquadra ha desmantellat un grup especialitzat en estafes a organismes oficials, entitats bancàries i financeres amb operacions de finançament il·lícites -fins a 3 milions d'euros–. Els presumptes autors actuaven per mitjà d'una empresa instrumental amb seu social a Granollers.

L'operatiu policial ha permès de detenir set persones, sis homes i una dona, de nacionalitat espanyola i d'edats compreses entre els 35 i els 70 anys com a presumptes autores dels delictes d'estafa i pertinença a grup criminal.

La investigació es va iniciar a finals de 2017 arran de la denúncia rebuda per part d'una entitat bancària ubicada a la ciutat de Barcelona. A la denúncia s'informava els Mossos que diverses persones relacionades amb una empresa mercantil amb seu a Granollers estava sol·licitant diferents línies de finançament amb l'entitat de manera fraudulenta.

Les primeres gestions efectuades pels investigadors van permetre corroborar que la seu social de Granollers no havia tingut mai cap mena d'activitat i que, administrada per un testaferro, es feia servir com una societat instrumental per tramitar els préstecs amb el banc amb documentació falsa.

Les indagacions policials van corroborar que un grup de persones hauria creat un seguit d'empreses instrumentals, administrades per tercers, a través de les quals sol·licitaven amb documents falsos diferents tipus de préstecs bancaris per finançar les activitats empresarials.

El modus operandi del grup criminal consistia en fer-se servir de diferents empreses pantalla, de les quals aportaven tota mena de documentació falsificada, per aconseguir una bona puntuació a les agències de ràting -agències que qualifiquen la solvència econòmica d'empreses i persones- i a les quals es podien fer visites i inspeccions quan ho requerien els organismes.

Així podien demostrar la seva solvència econòmica per aconseguir productes pel finançament i la millora de les empreses com ara lísings o préstecs per l'adquisició de maquinària, subvencions oficials pel desenvolupament de les empreses o accedir a descomptes bancaris en el cobrament dels rebuts. El grup no invertia els diners a les empreses sinó que se n’aprofitava econòmicament.

Els investigadors han comprovat que controlaven més de 20 empreses a l'entorn metropolità i haurien aconseguit estafar amb aquest sistema una quantitat superior als tres milions d'euros.

El 19 de novembre es va establir un dispositiu policial que va permetre detenir set membres del grup a Castelldefels, Bigues i Riells i Barcelona.

El mateix dia es van realitzar sis entrades i registres als domicilis i les empreses dels detinguts, on es va intervenir nombrosa de documentació notarial, targetes de crèdit i dèbit, ordinadors i discs de memòria.

Dos dels detinguts, després de declarar en seu policial, van quedar en llibertat a l'espera de ser citats pel jutge. La resta van passar a disposició judicial el 21 de novembre davant el jutjat en funcions de guàrdia de Granollers que va decretar la seva llibertat amb càrrecs.

La investigació continua oberta i no es descarten més detencions.

Edicions locals