Nogueras: 'Sense proposta política per Catalunya no hi haurà pressupostos'

Diputats del PDeCAT expliquen a Granollers el sentit del seu vot negatiu als pressupostos de l'Estat

Política

Josep Lluís Cleries, Míriam Nogueras i Feliu Guillaumes
Josep Lluís Cleries, Míriam Nogueras i Feliu Guillaumes

El PDeCAT va explicar divendres a Granollers, en una trobada amb militants, el vot contrari del partit als pressupostos generals de l’Estat. En l'acte van intervenir-hi el senador Josep Lluís Cleries, els diputats al Congrés Míriam Nogueras i Feliu Guillaumes i el portaveu del grup municipal Àlex Sastre, qui recordava la històrica manca d'inversions de l'Estat a la comarca, "com exemplifica l'estat de la línia R3 de Rodalies".

Els diputats i senador argumentaven el sentit del vot negatiu per "la falta d'una proposta clara per Catalunya" i per l'actitud del govern de l'Estat envers els presos polítics. "No tenen cap proposta ni per a Catalunya ni per a l'Estat, el PSOE s'ha dedicat a seguir la línia que va marcar el PP", deia Nogueras. "A Madrid juguen a dir que vindran més diners, però l'esquer dels diners ja no ens serveix: per davant d'això hi ha la dignitat de Catalunya i dels presos polítics", deia Cleries.

En relació amb els pressupostos, el mateix Cleries denunciava el baix nivell d'inversions de l'Estat a Catalunya, on, de mitjana, assegurava, "acaba executant el 65% del que ha pressupostat, un 13% en el cas de les infraestructures". El senador comparava la xifra amb la d'altres comunitats, com Madrid, "on s'inverteix el 113% del que es pressuposta". També exposava que l’últim estudi de balances fiscals –elaborat pel mateix Estat durant l'aplicació del 155– xifrava en 16.000 milions el dèficit fiscal català, "que equival a 41 milions que cada dia marxen de Catalunya i no tornen".

"És com si un de cada tres anys els sortís gratis", afegia Guillaumes, "o com si un tsunami com el del Japó arrasés Catalunya cada any, perquè en tots dos casos es perd el 7% del PIB". Per això considera que els diners oferts pel govern de l'Estat, 1.700 milions, "són una presa de pèl pressupostària", entre d'altres coses, deia, "perquè tampoc no es compliran".

Suport a Turull

Sobre els presos en vaga de fam, tots tres coincidien a donar-los suport, especialment al paretà Jordi Turull, que divendres ingressava a la infermeria de Lledoners després de 14 dies de vaga de fam. "Els hem visitat aquesta setmana i estan molt determinats", deia Nogueras, qui apuntava que "s'estan vulnerant els seus drets fonamentals". Per això, deia, "cal denunciar el bloqueig que fa el TC per no resoldre els recursos d'empara".

Àlex Sastre, portaveu del PDeCAT a l'Ajuntament de Granollers, reclamava al seu torn "que s'acabi aquesta injustícia flagrant; és molt difícil fer política en aquesta situació".

Els representats del PDeCAT a Madrid també van valorar la situació política i com es viu el procés des de Madrid. "Sánchez vol que deixem de ser independentistes, però nosaltres creiem que és una irresponsabilitat renunciar a un país més ric per als nostres fills", deia Míriam Nogueras. "A Catalunya generem prou riquesa per poder viure molt millor". Per això, "si no hi ha cap proposta política per a Catalunya tirarem endavant de manera cívica i pacífica com hem fet fins ara, no deixarem que ens criminalitzin per ser independentistes", assegurava Nogueras.

 

Edicions locals