Mollet i Martorelles donen suport a la creació del Vallès metropolità

Els plens municipals aproven sengles mocions en favor a la proposta de reconeixement metropolità del Vallès

Política

Mollet i Martorelles donen suport a la creació del Vallès metropolità
Mollet i Martorelles donen suport a la creació del Vallès metropolità

Martorelles, Mollet del Vallès

Els plens dels ajuntaments de Mollet i Martorelles han estat els primers del Baix Vallès en donar suport a la proposta resorgida fa unes setmanes des de Sabadell de crear l'Àrea Vallès, que planteja la unificació administrativa del Vallès Oriental i Occidental en un ens metropolità.

El Manifest Àrea Vallès és una aposta conjunta dels municipis i els consells comarcals dels dos vallesos per avançar cap a una organització administrativa per a la vertebració i la cohesió territorial amb l’objectiu d’esdevenir una centralitat reconeguda i amb competències pròpies en el si del territori català.

El manifest reconeix la qualitat paisatgística i el gran potencial productiu dels dos vallesos que  representen al voltant del 36% del PIB català i més del 25,6% del valor afegit industrial a Catalunya i que compten amb 1,3 milins de persones. Amb tot, "se segueix decidint tot el planejament que afecta a aquest territori i la seva ciutadania des d’una visió radial i en interès de Barcelona”, apunta l'alcalde de Martorelles, Marc Candela.  

Tot i el seu potencial, els defensors de la proposta reconeixen les mancances en infraestructures de mobilitat i recorden que "encara avui les tres capitals administratives –Sabadell, Terrassa i Granollers– no es troben connectades per ferrocarril de forma directa".

Reconeixement del Baix Vallès

En la moció presentada al ple de Mollet per part d'Ara Mollet ERC MES, a més de reclamar un pas endavant en el reconeixement de la realitat metropolitana del Vallès, també es feia evident la necessitat de reconeixement d'altres subcomarques vallesanes, com és el cas del Baix Vallès. "Mollet com a capital del Baix Vallès no pot quedar enrera davant aquesta proposta per crear sinèrgies entre els vallesos", deia el regidor ponent de la moció, Oriol López (Ara Mollet).

El Ple de l’Ajuntament de Martorelles va aprovar l’adhesió del consistori al Manifest Àrea Vallès amb els 9 vots a favor d’ERC, UxM, el PDeCAT, PSC, MAPM i l’abstenció del regidor d’ICV-EUiA. 

En canvi, la votació a Mollet no va ser tan unànime. En el torn d'intervencions, el portaveu del PDeCAT, Joan Daví, qüestionava la relació exitent entre els dos vallesos que "separats per la riera de Caldes, ara per ara, no conformen una realitat ni política, ni social, ni geogràfica", deia. 

Per la seva part, Gabriel Espinosa, de Canviem, reconeixia que "fins ara la proposta a Catalunya ha estat centralista i radial respecte a Barcelona" però posava en dubte que "la creació de nous ens pugui canviar aquesta visió. 

Finalment, hi van votar a favor de la proposta Ara Mollet ERC MES, Cs i PP i s'hi van abstenir el PSC, Canviem i PDeCAT.

Edicions locals