La galeria d'art AB ha tancat definitivament després de 40 anys

El propietari, Josep Botey, abaixa la persiana per motius de salut

Cultura

La darrera exposició a la galeria d'art AB
La darrera exposició a la galeria d'art AB | AB

El darrer dia de 2018 va abaixar la persiana definitivament l'AB Galeria d'Art-Antoni Botey, un establiment que ha estat referent durant més de 40 anys en el sector, no només a la comarca, sinó arreu del país i l'Estat. El seu propietari, Josep Botey, ha explicat que, després d'una aturada de l'activitat fa ja més d'un any per motius de salut, finalment ha decidit tancar les portes de la històrica galeria d'art del carrer Agustí Vinyamata de Granollers.

"A partir d'ara, rellegiré totes les cartes i escrits que tenim arxivats en paper de 6.500 artistes per tornar a reviure totes les vivències" de la galeria, explica Botey en una carta als amics i artistes de l'AB.

La galeria AB es va gestar el 1977, quan la família Botey –i, en especial, Antoni Botey i Gómez– va decidir transformar l'antiga casa dels avis en una galeria d'art. El 2 de juny de 1978 va obrir les portes amb l'exposició Presència de l'avantguarda a Catalunya, i amb la intenció de ser més que una galeria i esdevenir un centre de recerca de les arts plàstiques. De fet, s'hi ha creat un arxiu bibliogràfic, que permet cercar informació de prop de 7.000 artistes.

La galeria AB va ser precursora en la descentralització del mercat de les arts i la seva difusió, que fins a la dècada dels 80 va monopolitzar Barcelona. A més, va ser un clar motor de projecció d'artistes locals i comarcals, com Vicenç Viaplana, Vicenç Vacca i Lluís Estopiñan, entre d'altres.

Precisament, la darrera exposició a l'AB ha estat Temps de meditació, que recollia els treballs d'artistes de la ciutat, com Josep Uclés, Antoni Clavé, Alberto Laporta, Jaume Muxart i Francesc Serra.

L'espai va rebre el Premi ACCA de la Crítica d’Art 2000 (Associació Catalana de crítics d’art) per la seva trajectòria i dedicació a l’art viu contemporani.

Josep Botey –fill del fundador, que hi va treballar fins fa prop de 9 anys, quan va morir– assegura que, malgrat aquest tancament, continuarà "vetllant per l'art".

Edicions locals