Sardanistes, coral, esbart i cobla, junts en un homenatge als mestres musicals

L'espectacle 'Recordem', que s'interpretarà al Teatre Auditori el 27 de gener, recordarà la tradició musical i folcklòrica del país

Cultura

Aquesta és la primera vegada que les quatre entitats ofereixen un espectacle conjunt
Aquesta és la primera vegada que les quatre entitats ofereixen un espectacle conjunt

L’Agrupació Sardanista Granollers, la cobla Ciutat de Granollers, l’Esbart Dansaire de Granollers i la Coral Emsemble Aedea s’han unit per oferir conjuntament, el 27 de gener al Teatre Auditori (19 h), un concert de sardanes, danses i cançons que formen part de la cultura musical i folklòrica catalana.

L’espectacle porta per nom Recordem, i vol ser també un homenatge als grans mestres musicals del país, especialment a Pau Casals, el granollerí Josep M. Ruera, Ricard Viladesau, Antoni Ros Marbà i Enric Morera, entre d’altres.

Ricard Saurí, president de l’Agrupació Sardanista de Granollers, entitat impulsora de la iniciativa, assegurava dimarts en la presentació de l’espectacle al Teatre Auditori que es tracta d’un “repte en majúscules”, perquè mai s’han agrupat les quatre entitats per treballar un projecte comú d’aquestes característiques. “Volíem crear un espectacle totalment local, amb formacions granollerines, per posar en valor l’excel·lència musical de la ciutat”, deia.

D’una banda, l’espectacle comptarà amb la participació de la Cobla Ciutat de Granollers. El seu director, Joan Gómez, explicava que “nosaltres no havíem treballat mai peces de Ruera, de manera que per nosaltres ha estat una novetat”, i afegia que en aquesta ocasió la cobla deixarà de banda les instrumentacions més tradicionals i apostarà per un format musical més contemporani, malgrat que es recuperarà patrimoni musical històric, com el Ball de la Morratxa de Gironella, que “tot i tenir 80 anys potser no s’havia arribat a estrenar mai”.

L’Esbart Dansaire, per la seva banda, aportarà a l’espectacle la part de dansa, amb una vintena de ballarins. “Assumim el repte per créixer com a grup i com a ballarins”, deia Pere Illa, “perquè som un grup molt jove i no estem acostumats a portar en un teatre allò que fem a plaça, i menys amb música en directe”. L’Esbart interpretarà al TAG el Ball de Donzelles i la Quadrilla de Granollers, entre d’altres.  

Pel que fa a la part coral, Ensemble Aedea s’encarregarà d’interpretar peces dels mestres Morera, Millet i dels Cors de Clavé, com La Font de l'Albera, Jovenívola, Al vent i Girona m'enamora, entre d'altres. Marc Tost, director de la coral, explicava que “aquest cop prescindirem dels instruments, perquè ja els posa la cobla, i ampliarem el cor”. Tost també destacava la “coordinació” de totes les entitats per fer un espectacle “lluït”, i avançava que peces com Sant Martí del Canigó, de Pau Casals, seran interpretades per la coral en comptes de la cobla, com sol ser habitual.  

Suma d'esforços i voluntats

La directora general de Cultura Popular del Departament de Cultura, Maria Àngels Blasco, destacava en la presentació de l’espectacle al TAG que Recordem “reforça el teixit associatiu i cultural de la ciutat”, i assegurava que “Granollers és un exemple de suma de voluntats i realitats innovadores que posa en valor el llegat musical del país i que pot ser un model a seguir per a altres municipis catalans”.

Finalment, la regidora de Cultura, Mireia López, assegurava sentir-se “molt orgullosa de la suma d’esforços” i de les “entitats compromeses amb la cultura i amb la ciutat”. López definia l’espectacle com “un viatge musical per recuperar molta tradició musical catalana” i, alhora, “per innovar amb formacions que, dia a dia, es reinventen”.

L’espectacle serà enregistrat per VOTV i s’anirà emetent al llarg de l’any per la Xarxa de televisions locals.

Edicions locals