Mor la iaia Maria, que va transmetre la recepta de la ratafia de cal Palé

Maria Fortuny va explicar el procés per elaborar el tradicional licor que es fa al Museu Tomàs Balvey

Societat

La iaia Maria, en un taller d'elaboració de ratafia
La iaia Maria, en un taller d'elaboració de ratafia | Ajuntament de Cardedeu

Cardedeu

Ahir, dimecres, va morir Maria Fortuny, coneguda com la iaia Maria i la persona que va transmetre el procés d'elaboració de la ratafia de cal Palé, segons la qual s'elabora la beguda que es fa al Museu Tomàs Balvey.

Maria Fortuny havia après la recepte de la seva àvia, Rosa Jubany, del segle XIX. Aquesta recepta de ratafia s'ha anat compartint a partir dels tallers de ratafia que fa més de 15 anys tenen lloc al Museu Arxiu Tomàs Balvey, així com dels tallers que els seus familiars i amics feien a casa seva fins arribar a fer que elaborar ratafia a Cardedeu sigui avui una tradició viva. Per tot això, l'any 2016 el Museu li va fer entrega del premi honorífic Tomàs Balvey.

Rosa Jubany de cal Palé, nascuda cap el 1872, va ser qui li va confiar la recepta que s'havia fet tradicionalment a la seva família. De petita anaven juntes a buscar les herbes per fer la ratafia als boscos de Can Morató o Can Montells o a alguna casa coneguda, que tenien plantes que necessitaven, però des de ja fa un temps, la iaia Maria tenia el seu propi jardí a casa, amb les plantes necessàries.

Edicions locals