Parets inaugura el monument en memòria dels represaliats pel franquisme

L'acte va comptar amb la presència de membres de l'Amical Brigades Internacionals i d'expresos del règim

Cultura, Societat

El monument de l'escultor Josep Plandiura ja ubicat al llac del parc de La Linera.
El monument de l'escultor Josep Plandiura ja ubicat al llac del parc de La Linera. | Albert Aguilera

Parets del Vallès

El monument en memòria dels represaliats pel franquisme de Parets ja és una realitat. Aquest diumenge ha estat inaugurat al parc de La Linera en un acte que ha comptat amb la presència de membres de l'Amical Brigades Internacionals i d'expresos durant la dictadura.

El lloc triat per la ubicació de l'escultura, obra de Josep Plandiura, és el llac d'entrada al parc, tot i que la pluja va traslladar els parlaments a l'auditori de l'Escola Municipal de Música, també a La Linera. Allí, el president de la Taula de la Memòria Històrica de Parets, Antoni Vicente, va recordar que l'espai triat era, "ja per sí mateix, molt simbòlic, perquè hi ha passat tota la història del poble". I que aquest memorial "ens l'ha de fer recordar".

Amb tot, va recalcar que aquest reconeixement "arriba tard, molt tard", i que "aquest procés ha requerit moltes accions de molta gent durant molts anys". Igual que ha passat molt temps dels fets que recorda aquest nou monument, però "tot i que ja han passat 80 anys des de l'inici de la dictadura, i 40 des dels governs municipals democràtics, no podem estar orgullosos", perquè "el feixisme segueix aquí, i creix". Per això considera "necessari el paper de la memòria històrica al moment actual".

Mentre que l'alcalde, Francesc Juzgado, va parlar al seu torn de la "foscor, por i manca de llibertat d'aquells temps que millor que no tornin mai", i va fer esment del simbolisme de l'obra de Plandiura, "una peça única i molt representativa", a través de la qual l'escultor "ha sabut trobar allò que calia expressar". Ja que es tracta d'un tros de tronc de fusta de lledoner travessat per un llamp al qual ara se l'hi dóna nova vida "i ens ajuda a recordar, perquè aquests fets no caiguin a l'oblit".

L'acte el va amenitzar Maria Martín, alumna del Centre d'Estudis Musicals Maria Grever, qui amb el seu violí va interpretar la sardana 'L'emigrant', 'El cant dels ocells' de Pau Casals i un 'Imagine' de John Lennon que va servir de tancament.

D'esquerra a dreta: l'autor de l'obra, Josep Plandiura, l'alcalde, Francesc Juzgado i el president de la Taula de la Memòria Històrica de Parets, Antoni Vicente.

Edicions locals