El bisbe Jaume Traserra mor als 84 anys

El granollerí va deixar la direcció del bisbat de Solsona el desembre de 2010 i des de llavors participava activament a l'activitat de la parròquia de Sant Esteve

Societat

Jaume Traserra fent el traspàs del bisbat de Solsona a Xavier Novell
Jaume Traserra fent el traspàs del bisbat de Solsona a Xavier Novell

El bisbe emèrit de Solsona Jaume Traserra i Cunillera, nascut a Granollers l'11 de juliol de 1934, ha mort aquesta matinada als 84 anys. El 12 desembre de 2010 va deixar la seu solsonina i va tornar a Granollers, a la residència familiar de la Porxada. Des d'aleshores, col·laborava diàriament a la Parròquia de Sant Esteve.

Traserra va ser ordenat sacerdot el 19 de març de 1959. Es va dedicar a la docència de Dret Canònic i impartia classes a la Facultat de Teologia de Catalunya. Va ser prevere de l'Arquebisbat de Barcelona on va ocupar, entre altres, els càrrecs de notari del Tribunal Eclesiàstic de 1962 a 1971, secretari-canceller de l'Arquebisbat de 1972 a 1987 i vicari general de Barcelona de 1987 a 1993. A més, va ser canonge de la Catedral de Barcelona entre 1986 i 2001 i degà del capítol catedralici entre 1994 i 2000.

El papa Joan Pau II el va nomenar bisbe titular de Selemselae, el 9 de juny de 1993, i va ser consagrat bisbe el 5 de setembre pel cardenal Ricard Maria Carles, del qual va ser bisbe auxiliar de Barcelona. Arran de la retirada del bisbe de Solsona, Antoni Deig, el papa Joan Pau II el nomenà com a successor d'aquest el 28 de juliol de 2001. El dia 30 de setembre va prendre possessió del Bisbat de Solsona, càrrec al qual va renunciar en fer 75 anys, quan va tornar a Granollers.

Traserra també era membre de la Comissió Episcopal per al Patrimoni Cultural de la Conferència Episcopal Espanyola.

El comiat

Per desig del bisbe, la cerimònia de comiat es farà dissabte (16 h) a l’església parroquial de Sant Esteve de Granollers i no a la catedral de Solsona. La capella ardent estarà oberta a partir d'avui, divendres, a les 16 h i fins les 19 h, i dissabte, de 10 a 12 h.

El bisbe Traserra tindrà la sepultura a la capella de la Mare de Déu de la Salut, que l'església de Sant Esteve va recuperar l'any passat i hi va instal·lar una llosa, que mossèn Monfort indicava que seria per per a la futura tomba "d'un membre de l'episcopat, fill il·lustre de Granollers".

Edicions locals