Mollet inicia la redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal

L'equip redactor vol tenir enllestida la primera fase, l'Avanç del Pla, a la tardor

Societat

La ciutat de Mollet ha iniciat el procés de redacció del nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), el document que defineix "el marc de referència per construir la ciutat". Així ho explicava dimarts el director del planejament, Sebastià Jornet, del despatx Jornet Llop Pastor Arquitectes, encarregat de l'elaboració del POUM, en la presentació pública del procés de redacció que es va fer a La Marineta.

L'elaboració d'un POUM és un procés feixuc i llarg que, compta amb molts tràmits administratius i que, segons Jornet, dura una mitjana d'uns 8 anys. Amb tot, el director del planejament molletà avançava que el seu equip s'ha posat com a termini poder aprovar el planejament en quatre anys.

La redacció i aprovació del POUM es divideix en diverses fases. La primera correspon a la redacció de l'Avanç del Pla, en el qual es presenta una diagnosi de la ciutat i s'afegeixen els suggeriments que puguin sorgir del procés de participació ciutadana. "El millor pla és aquell que estigui ben participat", assegurava Jornet.

Procés participatiu obert

Aquesta primera fase de participació, que estarà dirigida per Arnau Boix i que començava amb l'aprovació al ple de desembre del Programa de participació ciutadana per a la formulació del POUM, és la que s'ha posat en marxa a la ciutat. Entre les accions que es duran a terme hi ha la creació d'una base de dades de ciutadans que estiguin interessats en participar i en rebre informació del procés, a la qual s'hi poden inscriure els veïns per mitjà d'una butlleta.

A la primavera es presentarà la diagnosi sobre la qual es faran aportacions per realitzar una proposta, que més endavant haurà de ser validada. En tot aquest procés es realitzaran activitats amb la ciutadania com passejades i tallers per copsar les inquietuds i rebre aportacions. A més, el programa participatiu també inclou la creació d'una comissió institucional –integrada per polítics municipals–, una comissió tècnica i un consell consultiu, en què s'integraran els membres del Consell de Ciutat, de les comissions del pla estratègic i representants d'entitats i persones a títol individual.

Els responsables de la redacció preveuen poder acabar aquest procés i presentar l'Avanç del Pla la propera tardor.

Els passos a seguir

Un cop tancat l'Avanç del Pla, que restarà en exposició pública 45 dies durant els quals es podran fer suggeriments, el ple de l'Ajuntament haurà de fer l'aprovació inicial del document. Un cop aprovat també estarà en exposició pública 45 dies durant els quals es podran fer al·legacions. A més, s'hauran de sol·licitar informes als organismes sectorials afectats, una trentena segons Jornet. El següent tràmit serà l'aprovació provisional, també a càrrec del ple municipal, però que ja inclourà un informe de la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, que serà qui tindrà l'última paraula ja que serà l'encarregada de fer l'aprovació definitiva. Un cop el POUM aprovat definitivament es publiqui al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el document entrarà en vigor.

Edicions locals