Grifols es fa amb la distribució exclusiva a Europa d'un nou medicament

Es tracta del Tavalisse, únic tractament contra la TPI, una malaltia que dificulta la coagulació de la sang

Economia

Grifols es fa amb la distribució exclusiva a Europa d'un nou medicament
Grifols es fa amb la distribució exclusiva a Europa d'un nou medicament

Parets del Vallès

L'empresa farmacèutica Grifols, de Parets, ha arribat a un acord amb la nord-americana Rigel Pharmaceuticals per comercialitzar a Europa el seu medicament Tavalisse. És la marca comercial del fostamatinib, un actiu químic que és l'únic tractament contra la PTI.

La PTI són les sigles en anglès de la trombocitopènia immune crònica, una malaltia rara (afecta 100 de cada milió de persones a l'any a nivell global), però que actualment només té aquest antídot. Per això, Grifols pagarà 297,5 milions de dòlars americans (uns 260 milions d'euros) per fer-se amb l'exclusiva de la seva distribució al mercat europeu. Aquest acord, però, està subjecte a determinades condicions.

Aquest medicament ja està autoritzat als Estats Units des d'octubre del 2018, però encara està pendent de l'aprovació per part de l'Agència del Medicament Europea, que es preveu que es produeixi a finals de 2019. Per tant, Grífols farà un primer pagament de 30 milions de dòlars, un altre de 20 milions quan es faci efectiva la seva aprovació a Europa, i la resta seran abonats gradualment en funció de les fites reguladores i comercials que s'aconsegueixin.

La PTI afecta igual a homes i dones en edat adulta, i els seus efectes principals són la disminució de plaquetes a la sang, fet que dificulta la coagulació de ferides. D'aquesta manera Grífols vol refermar el seu compromís amb les malalties cròniques i minoritàries, ja que el Talavisse també serveix com a tractament per l'anèmia hemolítica autoimmune i la nefropatia per IGA o malaltia de Berger.

Edicions locals