El judici als joves granollerins per la pallissa que va deixar en cadira de rodes un noi de Montcada acaba amb acusacions mútues dels acusats

La fiscalia i acusació particular demanen 14 anys de presó per als tres i el ministeri públic ho rebaixa a 6

Societat

ACN

El judici a l'Audiència de Barcelona contra tres joves de Granollers per la brutal agressió a un altre jove, veí de Montcada i Reixac que ha quedat en cadira de rodes i necessita atenció les 24 hores del dia, ha quedat vist per sentència aquest dilluns al migdia després que les dues de les tres defenses hagin inculpat l'altre acusat i aquest ho hagi fet a la inversa.

La víctima va ser agredida una matinada de novembre del 2015 a la sortida d'una discoteca de Malgrat de Mar i va patir greus afectacions neurològiques després de rebre forts impactes al crani. La fiscalia i l'acusació particular demanaven 1,2 milions d'euros d'indemnització i 14 anys de presó pels tres per intent d'assassinat, però el ministeri públic ha rebaixat la petició de presó a sis anys per intent d'homicidi amb dol eventual.

Segons les acusacions, 5.30 h del 22 de novembre del 2015, a la sortida d'una coneguda discoteca de Malgrat, hi va haver una baralla multitudinària entre dos grups de joves. Sergio Mármol va rebre un cop de puny a la cara de part d'un dels acusats, Mamare D.B., que el va tombar a terra. En aquell moment, els altres dos acusats, Miquel P.S. i Ramon S.C., que ja marxaven del lloc en cotxe, van ser alertats de la baralla i van tornar ràpidament amb el vehicle. Van baixar corrent i van donar diverses puntades de peu, juntament amb l'altre acusat, al cap del jove que era a terra mig estabornit, provocant-li greus traumatismes cranioencefàlics.

El jove, que aleshores tenia 21 anys, va ser atès a l'hospital Germans Trias i Pujol de Badalona amb, entre altres, fractura de la base del crani, fractura occipital i temporal, i nombroses hemorràgies intracranials. Va estar sis mesos en coma profund i podria haver mort, però finalment va sobreviure. En l'actualitat té lesions neurològiques irreversibles, pateix tetraparèsia, va en cadira de rodes perquè gairebé no s'aguanta dret, té problemes de mobilitat als dits de les mans, dificultats per mantenir el cap alçat i parlar, defectes d'oïda i visió, i disfàgia, cosa que l'impedeix menjar i beure amb normalitat, a banda de provocar-li freqüents ennuegaments. A més, el caràcter se li ha tornat més agressiu, té llacunes de memòria i les facultats cognitives i maduratives disminuïdes. Depèn les 24 hores del dia d'una tercera persona.

De fet, la seva mare va haver de deixar de treballar per fer-se'n càrrec i va ingressar el seu altre fill, amb paràlisi cerebral, en una residència. La Seguretat Social ha decretat la incapacitat total i absoluta del jove, però des de fa més d'un any no li paga cap tractament de rehabilitació. La seva mare l'ha hagut de costejar amb un crèdit que ja no pot pagar i ara té por de les reclamacions econòmiques. El cas del jove és conegut a Montcada i la Llagosta –on va viure molts anys– i els seus amics han muntat festes per recaptar diners.

Segons les acusacions, els dos últims acusats havien estat amb el primer acusat a la discoteca, i s'havien enfrontat amb la víctima. En la primera sessió del judici van declarar una desena de testimonis que van donar versions diferents i fins i tot contradictòries sobre què va passar aquella matinada, fins i tot contradient declaracions seves al jutjat d'instrucció. Això ho han aprofitat les acusacions per assegurar que els testimonis s'havien conxorxat per exculpar dos dels acusats i donar tota la culpa al jove que va iniciar la baralla, i les defenses han assegurat que aquestes mateixes contradiccions havien de provocar l'absolució. De fet, Mamare és l'únic acusat que ha reconegut que va donar un cop a la víctima, però no pas puntades de peu al cap.

Diversos metges forenses han explicat que les lesions cranials no s'haurien pogut produir amb un sol cop de puny ni caient a terra, sinó que hi va haver més d'un cop amb objectes contundents, com botes, quan el jove ja era a terra. L'acusació ha recordat que la víctima no presentava senyals de defensa, sinó que va rebre cops al cap quan ja estava totalment indefens, i que totes les lesions eren al crani, sense cap altra part del cos afectada. Un dels advocats defensors ha dit que el seu client anava amb sabatilles esportives toves i no pas dures. La víctima no ha declarat perquè la fiscalia i l'acusació no ho han vist necessari.

En les seves conclusions definitives, les defenses han demanat l'absolució o, subsidiàriament, condemna per lesions o intent d'homicidi desistit i amb imprudència greu amb l'atenuant de consum d'alcohol i drogues. A més, la primera defensa ha remarcat que cap testimoni va veure el seu client colpejar amb el peu el cap de la víctima, mentre que les altres dues defenses al·leguen que els testimonis han anat canviant de versió i el primer acusat també, cosa que els resta credibilitat. A banda, asseguren que els missatges d'àudio gravats per un testimoni en un grup de Whatsapp no són concloents i que els va aportar un jove per interessos "espuris". En tot cas, asseguren que els suposats agressors no tenien intenció de matar la víctima, sinó com a molt de lesionar-la, i que els seus clients van marxar d'allà ràpid per por.

El primer acusat, de raça negra, està en presó preventiva des del desembre del 2015, mentre els altres dos ho estan des del maig del 2017. Tant als passadissos com a la sala de vistes de l'Audiència, els familiars i amics de la víctima han increpat els tres acusats, sobretot els dos últims. Tots tres han utilitzat el dret a l'últim torn de paraula per lamentar les seqüeles patides per la víctima, i el jove negre li ha demanat disculpes. Els altres dos han reiterat la seva innocència.

Edicions locals