Galiot Teatre bufa 25 espelmes

La companyia molletana es va crear el 15 de febrer del 1994, diumenge de carnaval, amb una mudança fins al carrer Portugal

Cultura

Jordi Monserdà representant l'espectacle 'Animalets' el 2001
Jordi Monserdà representant l'espectacle 'Animalets' el 2001 | Galiot Teatre

Sergio Carrillo

El 15 de febrer de 1994, un diumenge de Carnaval a Mollet, Jordi Monserdà encapçalava un trasllat amb un carretó de paleta dels antics locals del carrer La Pau fins al carrer Portugal, que va comportar l'origen de la companyia titellaire Galiot Teatre. "A les 16 h, just després de dinar, vam començar el trasllat. I en acabar vam dir: 'aquí passarà alguna cosa important'", recorda Monserdà, l'alma mater de la companyia. I 25 anys plens d'espectacles, titelles i èxits és el que ha passat des d'aleshores.

Al principi, com a associació, es van anomenar Dardaire Contes. Després van passar a ser Galiot Contes. I des del 2001 són Galiot Teatre, quan van passar a ser una empresa i es van mudar del local del carrer Sant Llorenç –on s'havien instal·lat en deixar la seu del carrer Portugal– fins al local actual, davant La Farinera, també a Mollet. I amb les tres nomenclatures la companyia llueix unes xifres ben importants: més de 3.000 actuacions, participacions en més de 40 festivals internacionals, 15 espectacles d'escenari, 5 espectacles itinerants i 3 grans instal·lacions titellaires –l'Espai Munta Titella, la Carpa Món Titella i Cal Titella–.

Pel que fa a les instal·lacions, "totes s’han construït amb material reciclat –fusta o ferro, entre d'altres–", apunta Monserdà, qui recorda que "va ser el mestre Cesc Bas –artista local que va morir el 1994 als 44 anys– qui em va ensenyar a treballar els primers motlles de fang i guix". És el mateix Monserdà el constructor de les instal·lacions i dels titelles de la companyia, que, de fet, té guardades entre Mollet i Sant Fost, on hi ha repartits el magatzem, l'espai de creació i el taller.

Jordi Monserdà representant 'En Quimet i el seu tricicle' el 2000 | Galiot Teatre

Uns orígens olímpics

Tot i aquests 25 anys amb Galiot Teatre, Jordi Monserdà ja es dedicava prèviament a les arts escèniques. Concretament, del 1988 al 1993 va treballar en companyies de teatre de carrer i, de fet, va ser un dels xanquers seleccionats de Catalunya que formaven part de l'espectacle de La Fura dels Baus en l'acte d'inauguració dels Jocs Olímpics de Barcelona, el 1992. Concretament, el Teatre de Can Gomà va ser el 1994 l'escenari del seu primer contacte amb els titelles.

La fira d'artesans, el Teatre de Can Gomà i la MITMO, els seus grans aparadors

Galiot Teatre ha passat per tres etapes ben diferenciades, pel que fa a l'estrena dels espectacles. Fins que es van constituir com a empresa, les estrenes eren a la Fira d'Artesans, principalment espectacles itinerants. "Com a artesà titellaire, és un racó on em sento identificat", apunta Monserdà. Després les actuacions, de mitjà-gran format, van començar a veure la llum a Can Gomà, durant la Festa Major d'hivern i de la mà de La Xarxa Mollet. I per últim, la Mostra Internacional de Titelles de Mollet (MITMO) és des del 2007 el lloc ideal per presentar els darrers espectacles i principalment les noves instal·lacions titellaires que "em tenen el cor robat".

Properes parades: de Barcelona a Viladecans i Gijón

Galiot Teatre ja prepara uns documents i fotografies històriques de la seva trajectòria per exposar en la 13a Mostra Internacional de Titelles de Mollet (MITMO), el 12, 13 i 14 d'abril. Ara, Galiot té per endavant una setmana ben atapeïda d'activitats. La primera serà aquest cap de setmana a l'interior de l'Ajuntament de Barcelona amb l'Espai Munta Titella i la representació de l'espectacle En Patufet, en el qual la protagonista serà la Laia, la mare del mateix Patufet. Tot plegat, dins la festa de la copatrona de la capital catalana, Santa Eulàlia.

L'Espai Munta Titella es desplaçarà dimarts al cinquè Espai de Carrer-Cúbic de Viladecans, una jornada tècnica de contractació d'espectacles d'arts de carrer adreçada als directors de festivals i als programadors culturals i tècnics d'ajuntaments.

I per últim, Galiot tornarà a participar en la Feria Europea de Artes Escénicas para niños y niñas (FETEN), a Gijón, també amb la gran instal·lació del Munta Titella. Precisament el 15 de febrer, just el mateix dia però 25 anys més tard de la creació de Galiot Teatre, hi seran de viatge per fer les representacions diumenge, dilluns i dimarts. Jordi Monserdà també participarà en alguns col·loquis de la fira com a director de la MITMO. Enguany s'han presentat 840 propostes culturals al FETEN i només se n'han seleccionat 86. La fira s'adreça als ciutadans i als programadors nacionals i europeus, dels quals se'n preveu l'assistència de més de mig miler.

Edicions locals