Cardedeu retirarà el nom del militar franquista Pere Mercader del nomenclàtor

L'Ajuntament n'informarà per carta el veïnat, que podrà proposar noms per rebatejar el carrer

Societat

El carrer Pere Mercader de Cardedeu canviarà de nom
El carrer Pere Mercader de Cardedeu canviarà de nom | Ajuntament de Cardedeu

Cardedeu

L'Ajuntament de Cardedeu ha iniciat els tràmits per canviar el nom del carrer Pere Mercader, un militar que va participar en l'alçament militar de 1936. Durant els propers dies les persones propietàries d’habitatges del carrer Pere Mercader rebran una carta informant del procés de canvi de nom del carrer, que va ser acordat per la Comissió de Patrimoni i Nomenclàtor de 20 de febrer de 2018 per donar compliment a la llei de la memòria històrica.
 

Acabada la dictadura, tots els noms de carrers, vies i avingudes de Cardedeu imposats i amb connotacions franquistes ja van ser substituïts per acord de Ple del 26 de maig de 1979, però possiblement per desconeixement històric, el carrer Pere Mercader no s’ha tingut en compte fins ara. Pedro Mercader, 4t comte de Bell-lloc, era un militar que s’aixecà en armes el 19 de juliol de 1936 contra la República legalment constituïda i morí el mateix 19 de juliol. Acabada la guerra, el carrer Nicolás Salmerón, nom que tenia el carrer fins l’any 1939, va passar a nomenar-se carrer Pedro Mercader per reconèixer la seva col·laboració amb el bàndol franquista i atenent a la seva relació amb Cardedeu.

En la carta que rebran les persones propietàries de finques de Pere Mercader, se’ls convida a fer propostes de noms per al seu carrer a través del correu electrònic participacio@cardedeu.cat, que seran valorades per la Comissió de Patrimoni i Nomenclàtor. No es descarta fer una elecció final oberta a tot el poble entre les propostes de nom més ben valorades. El procés finalitzarà amb l’aprovació definitiva del nou nom pel Ple municipal.

A més, l'Ajuntament en els darrers anys ha fet un treball per feminitzar el nomenclàtor municipal, com és el cas de la plaça de Frederica Montseny (Poble Sec) o plaça de les Dones Treballadores (l’Estalvi), ja que poques places i carrers porten nom de dona i molts són masculins. Per això el consistori vol incidir en que seria convenient i positiu que les propostes i valoracions també es pensessin en aquest sentit .

Edicions locals