L'ACA habilitarà un punt de control al Congost per mesurar el cabal del riu

La iniciativa forma part d'un projecte europeu que avalua l'impacte del cabal del riu en els boscos de ribera

Societat

El riu Congost al seu pas per les Franqueses
El riu Congost al seu pas per les Franqueses

L’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) habilitarà cinc nous punts de control automàtics per a la mesura del nivell del riu i el cabal circulant en diversos trams de les conques del Ter i el Besòs. Un d’aquests punts de control s’habilitarà al riu Congost, aigua avall de la bassa del Falgar de Llerona.

El punt avaluarà la variació de cabal d’aigua en aquest tram i el seu impacte en l’estat dels boscos de vernedes. La iniciativa, d’àmbit europeu, se centra en millorar la conservació de les vernedes mediterrànies i el bosc de ribera.

A més del punt control del Congost, a les Franqueses, la resta d’actuacions es duran a terme a Camprodon i les Masies de Voltregà, a l’entorn del riu Ter, totes emmarcades dins del projecte Life Alnus.

El projecte, iniciat l’estiu passat i amb una durada prevista de quatre anys, pretén invertir la regressió i la degradació de l’hàbitat de ribera a Catalunya per mitjà d’accions que es puguin reproduir en altres conques dels països mediterranis.

Per aconseguir-ho, es treballa en tres zones pilot: les conques del Besòs, de l’Alt Ter i de l’Alt Segre. Aquests espais inclouen 24 zones d’especial conservació (ZEC) i un 45% de la distribució regional de l’hàbitat del vern.

 

Edicions locals