Les consultes i queixes al Síndic Personer de Mollet s’estabilitzen

El 2018 van registrar-se 52 queixes i 93 consultes, només dues més que el 2017

Societat

Ple Síndic
Ple Síndic

L’oficina del Síndic Personer de Mollet va dur a terme, durant el 2018, un total de 145 actuacions, de les quals 52 van ser queixes i 93 consultes i assessoraments. Sumades, només superen en dues les 143 que es van realitzar el 2017.

Amb tot, si a això s’afegeix el nombre d’activitats d’altre tipus com xerrades o conferències dutes a terme per l’equip de Lluís Martínez Camps, el Síndic, la xifra total és de 361 actuacions, 54 més que l’any anterior. El mateix Martínez va definir, dilluns durant el ple monogràfic dedicat al treball realitzat durant l’any, com “una activitat frenètica” que suposa un augment de les tasques efectuades del 18%.

En relació a les queixes, el Síndic va explicar que el 46% van ser efectuades per dones, el 40% per homes, un 10% per col·lectius i la resta van presentar-se d’ofici. En la seva majoria –23– van ser queixes vinculades al territori, és a dir aquelles que tenen a veure amb  el comerç, l’habitatge, la seguretat ciutadana o la via pública. Pel que fa a la distribució geogràfica, les queixes es van produir sobretot al Centre –11– on “hi ha més població i per tant és normal”. Juntament amb el Centre, els barris de Can Pantiquet, Estació de França i Col·legis Nous, amb vuit queixes tots ells, va ser on més queixes hi va haver: el 67% de totes les rebudes a Mollet.

Recomanacions i propostes

El Síndic Personer va fer sis recomanacions al govern municipal.En primer lloc Martínez va reclamar que en virtut del Reglament Orgànic Municipal, el consistori “doni resposta a les peticions de l’oficina del síndic en el termini de 15 dies”. En la mateixa línia el Síndic va demanar que els ciutadans que realitzen queixes a l’OAC siguin informats del “termini legal de resolució i silenci administratiu i el seu efecte”. Martínez va comparar-ho amb el funcionament de l’Hospital Clínic on els familiars saben en tot moment a través de pantalles, on es troba el pacient. “Tenir la major informació possible sobre les queixes dóna molta seguretat”, va assenyalar el Síndic.

Més enllà, Martínez va recomanar que es seguís “avançant en el procés de simplificació administratiu” per a aquelles persones que demanen ajuts socials. Així mateix, va considerar que cal “unificar les convocatòries per a diferents tipus d’ajuts i els criteris de valoració econòmica”.

En una línia diferent, Martínez va proposar que l’Ajuntament “estudiï la viabilitat legal, social i econòmica d’estendre als majors d’edat l’execució de treball o la prestació de serveis en benefici a la comunitat” en lloc de multes quan s’infringeixi una ordenança municipal.

D’altra banda i conscient de les problemàtiques socials que viu la societat molletana, Martínez va assenyalar que tot i haver abandonat la crisi, la majoria de persones encara passa penúries. “Som capaços de treballar i ser pobres”, va dir el Síndic. És en aquest sentit que Martínez va demanar garantir l’accés universal a l’habitatge. Per això va recomanar la “promoció de l’habitatge social” amb legislacions que per exemple permetin “acords entre entitats bancàries per promoure el lloguer d’habitatges buits”.

Per últim Martínez va explicar que molta gent gran s’havia queixat per l’aparició en poc temps de vehicles com patinets elèctrics que els dificulten la mobilitat. Per això el Síndic va recomanar legislar sobre com i per on poden circular aquests nous vehicles.

El síndic de Mollet a l’escola

En la seva intervenció al ple de l’ajuntament de Mollet, el Síndic Personer, Lluís Martínez Camps, va ressaltar l’activitat que la seva oficina havia fet a les escoles.

Durant l’inici del curs i en commemoració del 15è aniversari del Síndic, Martínez va realitzar xerrades a alumnes del cicle superior de primària en les que els va parlar sobre els drets i deures dels infants. L’activitat, que va arribar a 600 alumnes, es va complementar en els mesos de gener i febrer amb una enquesta sobre la figura del Síndic feta pels alumnes que va obtenir 1.700 respostes.

L’anàlisi de les enquestes va determinar que el Síndic Personer de Mollet ha de tenir major presència a les xarxes socials i als mitjans de comunicació, i que cal fer una festa per commemorar el Dia dels Drets dels infants així com organitzar un programa escolar sobre aquest mateix aspecte.

La posició dels grups municipals en el ple monogràfic del Síndic

Tots els grups municipals van
coincidir a destacar “la dedicació i neutralitat” del Síndic. Susana Calvo (PP) va assenyalar que estarà atenta a les recomanacions “sobretot a les demores en atendre a les queixes de l’Ajuntament”.

Joan Daví (PDeCAT) va demanar que en els pròxims informes “es tinguin en compte les edats de les persones que es queixen”.

Per la sev apart, Francisco Muñoz (Cs) va comparar el Síndic de Mollet amb el d’altres llocs que segons el seu parer “estan polititzats”.

Xavier Buzón (Podem) va repassar les recomanacions del síndic i va afegir que el seu grup “està totalment d’acord”.

Marina Escribano (Mollet en Comú) va destacar el to proper, afable i rigorós de Martínez i la seva “feina a les xarxes”.

Oriol López (Ara Mollet ERC MES) va assenyalar que des de la seva formació espera comptar “amb la sindicatura si algun dret es veiés vulnerat”.

Finalment, Mireia Dionisio (PSC) va comprometre’s a complir les recomanacions fetes pel Síndic.

 

Edicions locals