La Conquesta del Pol Sud mostra la visió de Granollers d'un home que recull cartró al carrer

La companyia presenta el cap de setmana una instal·lació participada a la Sala Oberta del Teatre Auditori

Cultura

Carles Fernández i Eugenio Szwarcer, a la presentació de 'Suburbana' al Teatre Auditori de Granollers
Carles Fernández i Eugenio Szwarcer, a la presentació de 'Suburbana' al Teatre Auditori de Granollers

La companyia La Conquesta del Pol Sud, que enguany fa residència al Teatre Auditori de Granollers (TAG), presentarà la seva primera instal·lació participada el proper cap de setmana a la Sala Oberta de l'equipament vallesà, un treball que ha basat en l'experiència d'un home, el Najim, que recull cartró a Granollers.

Què veiem a través dels ulls d’una persona immigrada? Com veu Granollers una persona que recull cartró o metall per la ciutat? Què implica sobreviure a les nostres ciutats recollint materials de rebuig? Aquestes són algunes de les preguntes que pretén respondre la proposta de La Conquesta del Pol Sud, a través d'una instal·lació que es podrà veure dissabte i diumenge, amb 8 passis de mitja hora –18 h, 19 h, 20 h i 21 h–.

Laura Llamazares, programadora del TAG, ha recordat que a la sala ja s'hi han pogut veure els muntatges Claudia i Raphëlle, i que a l'abril s'hi podrà veure Nadia, el muntatge que tanca la trilogia Dona, història i identitat. Llamazares també destacava el treball de teatre documental d'alumnat de l'Institut Celestí Bellera, que la companyia tutoritza, així com ha destacat la instal·lació Suburbana, "un projecte treballat íntegrament a la ciutat".

Els membres de La Conquesta del Pol Sud, Carles Fernández i Eugenio Szwarcer, han definit Suburbana com un "espai entre la investigació periodística i la poesia visual en què el públic s'haurà de moure d'una manera determinada en un circuit amb projeccions i sons, que pretenen que l'espectador senti empatia". El protagonista és el Najim, "una persona que està en una situació de llimbs a Granollers". "Li volem donar veu i saber com és la ciutat amb els ulls d'una persones que sovint és invisible", detalla Fernández.

L'alcalde, Josep Mayoral, també a la presentació de la instal·lació, assegurava que Suburbana mostra "una realitat que cal afrontar; els aspectes de fractura social i també les desigualtats". De fet, Carles Fernández explica com el treball fa que ara "quan vaig pel carrer i veig un carretó poso l'alerta". Szwarcer diu que precisament la intenció és que "l'espectador es confronti amb una altra realitat". I, en aquest cas, el Najim, que fa més de tres anys que viu a Granollers, tenia ganes de parlar de la seva experiència.

L'espectacle amb el format d'instal·lació, produït pel TAG, podria fer gira per altres equipaments del país.

Edicions locals