Granollers posa en marxa un laboratori d'innovació ciutadana

Roca Umbert Lab serà un espai d'experimentació i debat sobre l'aplicació de la tecnologia en el dia a dia de la ciutat

Societat

La presentació del Roca Umbert Lab, aquest dilluns
La presentació del Roca Umbert Lab, aquest dilluns

L’Ajuntament de Granollers ha presentat aquest dilluns el laboratori d’innovació ciutadana Roca Umbert Lab, una iniciativa pensada per aplicar la innovació social digital a la transformació de la ciutat a partir del debat i l’experimentació compartida.

“La revolució digital és un fet que ens afecta a tots cada dia; ja no és un element de futur, sinó de present”, deia el regidor de Societat del Coneixement, Jordi Terrades. “Per això hem de pensar com governem la revolució digital a la ciutat, com apliquem la tecnologia per beneficiar els ciutadans i el teixit social de Granollers”.

L’objectiu del laboratori és connectar els diferents serveis municipals amb les comunitats locals per desenvolupar projectes innovadors que repercuteixin en el dia a dia de la ciutat.

El procés parteix de la detecció de necessitats reals, la creació d'equips el màxim de diversos possible, la ideació conjunta de possibles solucions i la posada en pràctica d’aquestes solucions per resoldre les problemàtiques detectades.

“Es tracta de connectar les necessitats reals amb les seves possibles solucions tecnològiques”, deia Pat González, de Monday Innovation Lab, impulsora de la iniciativa juntament amb tècnics municipals de 13 serveis diferents de l’Ajuntament, que han treballat de manera transversal durant l’últim any.

Roca Umbert Lab es nodrirà de l'aprenentatge i l’ús de la tecnologia, la creativitat i la comunicació social digital, i es basarà en tres eixos: la tecnologia, les noves formes i metodologies d’aprenentatge (arts, disseny i creativitat), i les noves formes de comunicació.

A més, el laboratori també pretén atraure talent local que s’involucri en projectes d’innovació social digital i consolidar-se a Granollers tal com ja es produeix en altres ciutats, com l’Hospitalet, Santa Coloma o Cornellà de Llobregat.

El nou laboratori, amb espais per a la tecnologia, la creativitat i la comunicació, s’ubicarà físicament al Centre Tecnològic i Universitari, des d’on persones amb talents i habilitats diverses podran col·laborar i involucrar-se en projectes de transformació del municipi, de manera que “la ciutadania pugui implicar-se en el disseny de la ciutat sense cap mena de barrera social, econòmica o cultural”, deia González.

“Roca Umbert ha de continuar sent una fàbrica productiva, ara de coneixement i oportunitats”, deia l’alcalde Josep Mayoral. “I la tecnologia ens ha d’ajudar a créixer, a prendre decisions i a interactuar com a veïns de la ciutat”, indicava l’alcalde.

 

Edicions locals