L'humor refinat de Les Luthiers arriba per primer cop a Granollers

El veterà sextet argentí durà al TAG l'espectacle 'Viejos Hazmerreíres', una recopilació dels millors gags del grup dels anys 80 i 90

Cultura

Tato Turano, Martón O'Connor, Jorge Maronna, Carlos López Puccio, Roberto Antier i Tomás Mayer-Wolf
Tato Turano, Martón O'Connor, Jorge Maronna, Carlos López Puccio, Roberto Antier i Tomás Mayer-Wolf | ACN

El Teatre Auditori de Granollers (TAG) rep diumenge (19 h) unes de les primeres espases de l'humor arreu del món: Les Luthiers. El grup argentí hi presentarà l'espectacle Viejos Hazmerreíres, una recopilació i renovació dels gags més memorables dels anys 80 i 90, d'espectacles com Los Premios Mastropiero i Por Humor al Arte.

Carlos López Puccio confessava, a la presentació de dijous de la minigira catalana, que amb el seu humor "s'hi ha de sintonitzar", i que Catalunya "té una bona quota" de l'humor "refinat" que ells ofereixen. "Crec que oferim un producte escàs. Un dels pocs germans que sentim que hi ha al mon és el Tricicle", ha assegurat l'integrant de Les Luthiers, una banda que uneix música i humor, amb un cuidat ús de l'idioma i les seves ambivalències.

Viejos Hazmerreíres, estrenat el 2014 a l'Argentina, conté les peces més celebrades pel públic del més de mig segle de trajectòria del sextet. Loas al cuarto de baño, Amor a primera vista i Dilema de amor són alguns dels números que es poden veure a l'espectacle d'aproximadament dues hores, un temps que el grup considera suficient perquè la gent "es cansa de riure". "Acaba fent mal la mandíbula. Hem aprés que la gent ja se'n vol anar a casa, però feliç", ha assenyalat López Puccio.

Radio Tertulia és l'obra que serveix de fil vertebrador de tot l'espectacle, que fa un repàs de temes ben variats com la genètica i la reproducció assistida, informació esportiva, l'argument d'una telenovel·la i la informació meteorològica, entre altres. Tot això acompanyat per la música de London Inspection, un grup anglès a qui entrevisten. "Mai treballem amb l'actualitat. Això ens permet recuperar coses que són tan divertides com abans. És una espècie de miracle", afirmava Jorge Maronna.

Per problemes de salut, Les Luthiers ha hagut de substituir per aquesta gira un dels seus integrants, Marcos Mundstock, per l'actor i director argentí Roberto Antier. Completen el sextet Carlos López Puccio, Jorge Maronna, Tomás Mayer-Wolf, Martin O’Connor i Horacio Tato Turano.

Les Luthiers va néixer a l'Argentina el 1967 en l'àmbit universitari fins que es va convertir en un grup professional amb instruments fets per ells mateixos a partir d'elements quotidians. Des d'aleshores, ha composat la música, dissenyat els espectacles i creat els seus particulars textos plens de jocs de paraules. El grup humorístic va ser reconegut l'any 2017 amb el Premi Princep d'Astúries de Comunicació i Humanitats pel "seu original tractament del llenguatge, dels instruments musicals i de l'acció escènica". En total, han rebut una quarantena de guardons al llarg de la seva trajectòria.

Edicions locals