'Vallesos' rememora històries de la bicicleta

El número 16 de la revista-llibre es presentarà dijous a La Gralla, amb la participació de Benjamí Aguilar, Ivette Nadal, Carme Ballús i Cesc Prat

Societat

'Vallesos' rememora històries de la bicicleta
'Vallesos' rememora històries de la bicicleta

La llibreria La Gralla acollirà dijous (19 h) la presentació del número 16 de la revista-llibre Vallesos, que en aquesta ocasió dedica el monogràfic a històries populars de la bicicleta i al ciclisme al Vallès. L'acte comptarà amb la participació de Benjamí Aguilar, Carme Ballús, Ivette Nadal i Cesc Prat.

Vallesos rememora des dels grans campions Miquel Poblet (de Montcada i Reixac) a Purito Rodríguez (de Parets del Vallès), a tants d’altres noms destacats–, alhora que reivindica la bicicleta com a vehicle clau per al transport sostenible de present i futur.

Així, es recorda que aquest mitjà de locomoció i esbarjo nascut a Escòcia l’any 1839 ha tingut al Vallès una pràctica esportiva molt arrelada des de primers de segle passat, com ho demostra la concorreguda IV Festa del Pedal catalana que el 1916 es va organitzar a Granollers o l’existència de l’espectacular velòdrom de la Creu Alta de Sabadell, en funcionament entre els anys 1924 i 1926, que va ser un dels millors d’Europa en aquella època.

Més enllà de l’ús esportiu, la bicicleta va ser aviat popular com a vehicle per a moure’s d’un lloc a l’altre, tant per part d’homes i dones per anar a la feina, com d’infants i joves per esbargir-s’hi, fet que va fer desenvolupar una potent indústria que al Vallès va tenir fabricants especialment notables a Mollet. Una d’aquestes empreses va ser Cicles Rabassa, creada l’any 1922 i que més tard entraria al món de les motocicletes com a Derbi-Rabassa, així com Cicles Isern, fundada el 1926. Un sector industrial que avui torna a ser emergent i del qual al Vallès en tornem a tenir exponents tan significatius i innovadors com ara la mateixa empresa Rabassa de Mollet, que fa bicis a mida, artesanals; l’empresa Uualk, de bicicletes elèctriques, de Sabadell; Ur-bikes, de Rubí, o Massi, de Granollers, entre d’altres.

El nou número de Vallesos també recull una entrevista amb la reconeguda periodista Mònica Terribas, de Sant Cugat. També són protagonistes altres figures vallesanes com les filantròpiques Lluïsa Oller (de Cardedeu) i Conxa Puig (de Terrassa), l’escultor Ferran Capdevila (de Bigues i Riells), la cantant Ivette Nadal (de Granollers), el cineasta Enric Vilageliu (de Santa Eulàlia de Ronçana), l’escriptor Xavier Bertran (de Montornès del Vallès), el forjador Miquel Xirau (de Vilanova del Vallès), la centenària Àngela Carreras (d’Ullastrell), la nedadora Esther Núñez i l’homenot polifacètic Feliu Formosa, tots dos de Sabadell.

Edicions locals