El Parlament insta el Govern català a l'aprovació 'immediata' del Pla Especial de Gallecs

JuntsxCat i ERC rebutgen que hagi de ser la Generalitat qui hi faci les obres de la xarxa d'aigua potable i frena la possible inclusió de Can Riera de Parets a l'EIN

Societat

Mollet del Vallès, Parets del Vallès

La protecció i el futur de l'espai rural de Gallecs ha tornat a debatre's en seu parlamentària. La setmana passada, la Comissió de Medi Ambient del Parlament de Catalunya aprovava una resolució presentada per Catalunya en Comú Podem, a instàncies de Canviem Mollet, amb què, entre d'altres, s'insta el Govern català a l'aprovació "immediata" del Pla Especial de Gallecs, un document que ha de definir els usos de l'espai i que ha de fer possible una major protecció del patrimoni natural, biològic i paisatgístic de l'espai rural.

A més de la demanda de tirar endavant el Pla Especial de Gallecs, una reclamació que es va aprovar per unanimitat, altres punts que recull la resolució proposada són acords que ja s'havien pres en una moció aprovada al març de 2017, presentada aleshores per Catalunya Sí que es Pot, i que en aquests dos anys no s'han tirat endavant. Així es demana donar compliment a algunes mesures, especialment aquelles que no impliquen despesa de pressupost com la incorporació a la Xarxa Natura 2000 i la declaració com a refugi de fauna de tot l’EIN de Gallecs, i l'ampliació de l'EIN amb els Pinetons i Can Banús.

Can Riera de Parets, fora de l'EIN

Sobre l'ampliació de l'EIN a altres espais, Ara Parets ERC s'ha mostrat satisfeta pel fet que "una esmena presentada conjuntament per Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, hagi permès que la zona de Can Riera de Parets no s’integri a l’Espai d’Interès Natural de Gallecs", una inclusió que havia estat rebutjada pels veïns, que van redactar un manifest en què consideraven que la inclusió a l'espai protegit els implicaria limitacions en les activitats i més burocràcia.

 

Barri de Can Riera a Parets / Ara Parets ERC


De fet el redactat inicial de la proposta de resolució demanava executar tots els acords adoptats en el Parlament el 29 de març de 2017 on aleshores sí que s’obria la porta -amb processos participatius- a integrar Can Riera dins de Gallecs. "L’esmena a la totalitat, presentada pels dos grups, substitueix el redactat inicial de la proposta de resolució".

La xarxa d'aigua, punt conflictiu

La resolució presentada inicialment també demanava la posada en marxa urgent del projecte i execució d'obres de la xarxa d’abastament d’aigua potable, a càrrec de la Generalitat. "És imprescindible i una reivindicació i necessitat històrica fer arribar aigua potable en aquest àmbit per tal de garantir-ne l’accés als habitatges que en formen part i evitar l’ús de pous d’aigua no potable que s’assequen en períodes de sequera", apuntava la proposta de resolució. En aquest cas, però, Junts per Catalunya i ERC hi votaven en contra d'aquest punt ja que consideraven que la competència de la redacció i execució de la xarxa d'aigua és dels ajuntaments.

Amb tot, al maig de l'any passat, l'Incasòl, ens depenent de la Generalitat i propietari dels terrenys de Gallecs, avançava a aquest diari que estava ultimant la redacció de l'estudi tècnic i econòmic dels diversos sistemes d'abastament i sanejament de les masies de l'espai rural de Gallecs.

Un altre dels punts que va decaure pels vots en contra de Junts per Catalunya i ERC de la resolució inicial va ser la demanda d'incloure el Parc del Calderí de Santa Perpètua de Mogoda com a zona preparc de l'Espai d'Interès Natural de Gallecs.

Des de Canviem Mollet, un dels promotors de la resolució, es mostren satisfets que el futur de Gallecs es torni a debatre al parlament però es mostren preocupats pel que consideren "contradiccions en les votacions produïdes i que semblen fer palesa una manca de voluntat política de posar solució i actuar sobre alguns d'aquests elements".

Podeu consultar la resolució definitiva aprovada aquí.

 

Edicions locals