Un agent que va comissar 10 milions de paperetes a Bigues i Riells situa Quim Torra a les naus dies abans del registre

El brigada de la Guàrdia Civil parla d'actitud "totalment hostil" dels concentrats i diu que fins i tot una persona va simular un atropellament

Societat, Política

Bigues i Riells

Un brigada de la Guàrdia Civil que va actuar en el registre de quasi 10 milions de paperetes a una nau de Bigues i Riells el dia 20 de setembre (TIP R77175H) ha situat el president, Quim Torra, sortint de la nau dies previs al registre. L'agent ha explicat que van sospitar que a les naus hi havia material electoral després d'analitzar trucades entre l'exdirector de Patrimoni, Francesc Sutries, i l'exnúmero 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, a qui li deia que hi havia una tercera persona que s'oferia a ajudar-los i que ho feien usant un llenguatge telefònic "convingut". En aquest context, ha dit que van fer vigilància prèvia a la nau i van veure sortir-hi Quim Torra.

"Entraven i sortien persones amb alguna caixa", ha explicat. També ha relatat com e dia 20 van estar "bloquejats" tres hores perquè hi havia concentrats, ha relatat actitud "totalment hostil" de la gent amb cops i llançament d'ampolles contra els vehicles i ha dit que, fins i tot, una persona va simular un atropellament. El brigada ha explicat que van arribar a la nau de Bigues i Riells a través d'escoltes telefòniques. En una conversa, l'exdirector de Patrimoni, Francesc Sutries, parlava amb l'exnúmero 2 de Junqueras, Josep Maria Jové, i deia que hi havia una tercera persona que s'oferia a ajudar-los i que ho feien usant un llenguatge telefònic "convingut". Això els va portar a fer seguiments a Pau Furriol, que va acabar detingut a les naus de Bigues i Riells on van trobar quasi 10 milions de paperetes, 6.000 sobres amb segell de la Generalitat i informació "necessària" per fer el referèndum. Ha detallat que l'actuació es va fer amb manament judicial.

A preguntes de l'advocada de l'Estat, Rosa María Seoane, ha demanat al brigada com podien estar al cas dels registres els ciutadans que s'hi van concentrar aquell mateix matí. En aquest punt, l'agent ha situat el president de la Generalitat, Quim Torra, en la nau els dies previs al registre. També ha dit que hi van veure Francesc Sutries i "diversos diputats". "Hi havia gent que entrava i sortia amb alguna caixa", ha dit.

"Actitud totalment hostil"

El brigada ha relatat que durant el registre no van tenir cap problema per fer la tasca encarregada pel jutjat però ha dit que van tenir problemes per sortir i que van estar tres hores bloquejats amb el material en furgonetes per "l'actitud totalment hostil" d'un grup d'entre 200 i 300 manifestants que volien impedir que s'emportessin el material electoral. Ha explicat que els concentrats els van llençar llaunes de refresc plenes i també ampolles, van donar cops de peu als vehicles i van colpejar-los, causant "danys materials però no personals".

Ha descrit també que dos manifestants (d'uns 60 anys, ha dit) es van posar davant les rodes dels vehicles quan estaven en marxa per obligar-los a parar i també ha dit que una persona va "tirar-se a sobre per simular un atropellament". "Per sort la situació de pànic que buscaven per fer veure que l'havien atropellat no es trasllada a la resta de la gent", ha explicat.

L'agent ha relatat que van demanar el suport a Mossos d'Esquadra i que es va presentar una patrulla –formada per dos agents de seguretat ciutadana- i que els van ajudar parlant amb alguns dels manifestants per convèncer-los que aixequessin la protesta (ja que en algun moment van asseure's a terra per evitar la sortida dels furgons). El brigada ha descrit que la gent s'asseia a terra amb els braços creuats per evitar que sortís la comitiva.

Segons ha explicat, els mossos van dirigir-se a un jove que semblaria que era qui donava les "instruccions" a la resta per evitar la sortida dels vehicles. "Hi ha un atestat que recull tot el que va passar i es va identificar aquesta persona que dirigia l'actuació", ha explicat el brigada, que "desconeix" si algun jutjat investiga els fets. Segons ha relatat, després que els mossos parlessin amb aquest jove, el noi es va aixecar-se de terra i va dir que ja havien "complert" i que "no donaríem la imatge de violència ni d'enfrontament amb els Mossos" i es va començar a obrir un passadís entre els concentrats. "Nosaltres no hi vam poder fer mediació, ho van fer els mossos", ha afegit.

Edicions locals