Detingut un gestor que feia altes fraudulentes a la Seguretat Social

La investigació ha trobat 27 persones que se n'han beneficiat per rebre prestacions o regularitzar la situació administrativa

Societat

Agents de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Badalona, conjuntament amb la Policia Nacional, han investigat un treballador d'una gestoria de Granollers que es dedicava a realitzar altes fraudulentes a la Seguretat Social amb la finalitat que els beneficiaris poguessin percebre prestacions socioeconòmiques o bé perquè regularitzessin la seva situació administrativa a l’Estat.

La investigació es va iniciar l’agost de l’any passat quan es va tenir coneixement que s’havien realitzat altes a la seguretat social de ciutadans estrangers a una empresa de la ciutat de Badalona sense que el seu propietari en tingués coneixement. La finalitat d’aquestes altes era la realització de tràmits per regularitzar l’estada d’aquests ciutadans al territori nacional.

Els agents van comprovar que el frau l’havia dut a terme un treballador d’una gestoria de Granollers amb la qual operava l’empresa esmentada.

La investigació posterior va determinar que el treballador de la gestoria, mitjançant la seva condició d’autoritzat en xarxa de la Tresoreria General de la Seguretat Social, realitzava altes fraudulentes, en la seva majoria a ciutadans estrangers. En alguns casos la finalitat era que aquests ciutadans poguessin percebre prestacions socioeconòmiques per falsos períodes de cotització i, en d’altres, que regularitzessin la seva situació administrativa al territori nacional, ja sigui amb l’obtenció de permisos de residència o amb la seva renovació. D’aquesta manera es generaven drets per a l’obtenció de la nacionalitat.

La investigació ha conclòs que 27 persones, inclòs el propietari de la gestoria, s’haurien beneficiat en un sentit o en l’altre d’aquest frau mentre que el número d’empreses que s’han fet servir amb la finalitat descrita han estat 44.

Com a conseqüència de les cotitzacions fraudulentes la TGSS hauria abonat prestacions indegudes per valor de més de 230.000 euros.

Els mossos van arrestar el responsable de la gestoria, un home de 69 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Barcelona pels delictes de falsedat documental, contra la hisenda pública i afavoriment de la immigració il·legal. Dels altres 26 implicats van ser detinguts 21, tots estrangers, i van ser investigats pels delictes de falsedat documental, contra la hisenda pública i infracció a la Llei d’Estrangeria.

La operació es va tancar a mitjans de març d’enguany, un cop es va poder localitzar el total de persones relacionades amb el frau.

Edicions locals