Acaba la XIV Mostra de carboneig de Cànoves amb 3.000 kg de carbó produïts

Els integrants de l’Associació El Sui es mostren molt satisfets pels resultats de l'edició d'enguany

Cultura, Societat

Desenes de persones voluntàries han viscut quatre setmanes al voltant de la pila carbonera
Desenes de persones voluntàries han viscut quatre setmanes al voltant de la pila carbonera

A l’Associació El Sui de Festes i Tradicions, tothom està molt content perquè la XIV Mostra del carboneig de Cànoves ha tingut uns molt bons resultats. De la pila carbonera gran, n’han sortit uns 3.000 kg de carbó vegetal de gran qualitat, ideal per coure menjar a la brasa.

I aquest últim cap de setmana, 18 nens i nenes han fet una pila carbonera petita, per anar aprenent a fer carbó. De fet, els infants de Cànoves i Samalús no s’han perdut cap pas del procés de carboneig, ja que amb l’escola o quan en plegaven, cada dia visitaven la carbonera.

L’Associació El Sui organitza la Mostra del carboneig cada 2 anys per divulgar l’ofici de carboner que havia estat tan arrelat fins als anys 60 del segle XX. Els últims carboners –principalment Fèlix Jubany, mort l’11 de gener de 2015– van ensenyar a diverses persones de l’entitat a fer carbó per poder ensenyar-ho al públic.

La Mostra del carboneig ha portat feina als carboners, sobretot les nits en què la pila tirava amb més força. S’ha de vigilar contínuament. El carbó ha quedat molt ben fet gràcies a la combustió acurada d’alzina i pràcticament no han sortit culots (troncs que no han acabat de fer la combustió).

Durant les més de 4 setmanes de la XIV Mostra del carboneig de Cànoves, s’han fet nombroses activitats al camp de sota la Rectoria, com concerts i balls de música tradicional, una fira de productes artesanals, una escudellada popular, la ruta de carboners, l’exhibició de tallada de troncs, etc. Desenes de persones voluntàries han viscut totes aquestes setmanes al voltant de la pila carbonera. Ara, toca desmuntar i tornar-hi d’aquí a dos anys, perquè la mostra és bianual.

Les persones que no hagin adquirit carbó al final de la Mostra de carboneig poden fer-ho al Supermercat Garriga de Cànoves.

Edicions locals