La PAH denuncia la 'criminalització de l'ocupació' i reclama més lloguer social

Una setantena de persones es mobilitzen a Granollers per defensar el dret a un habitatge digne

Societat

Unes 70 persones van mobilitzar-se dimecres per reclamar més atenció de l'administració
Unes 70 persones van mobilitzar-se dimecres per reclamar més atenció de l'administració

Houda Bouasria, de 30 anys, mare de tres fills d'11, 4 i 3 anys, viu amb el seu marit ocupant un pis d'una entitat bancària. Ho fa per necessitat, perquè "no podem pagar un pis de 600 o 800 euros i perquè quan veuen que ets estranger ningú no et vol llogar cap pis", diu.

La família es troba en aquesta situació "després de dormir alguns dies al cotxe, dutxant els fills amb aigua freda i pendents d'un desnonament el 25 d'abril".

A això cal afegir-hi dificultats per consolidar una feina i que, "malgrat ser d'origen marroquí, visc a Catalunya des dels 9 anys; sóc d'aquí i no tinc un altre lloc on anar", diu la Houda.

Com ella, la Nadia i la Khlafia també explicaven els seus casos dimarts en la mobilització que va fer la PAH, amb una setantena de persones, per presentar la campanya Viure no és delicte contra la criminalització de l'ocupació.

La PAH denuncia que "l'accés a l'habitatge no està garantit a Catalunya, ja que l'Administració pública no és capaç de donar solucions habitacionals a les necessitats de la ciutadania".

Recorda que en cinc anys el preu mitjà del lloguer ha crescut un 49%, fet que "obliga les persones a destinar el 51% dels ingressos a pagar l'habitatge".

Més desnonaments

També recorda que els desnonaments continuen augmentant i denuncia que a l'Estat només un 1,3% dels habitatges són de lloguer social i que l'11,6% dels habitatges a Catalunya estan buits (448.000 pisos). "El context social i econòmic fa que moltes famílies hagin vist vulnerat el seu dret a l'habitatge i que hagin trobat en l'ocupació de pisos buits l'única solució per poder viure dignament", assegura la plataforma.

"Polítics i entitats financeres pretenen criminalitzar la pobresa amb mentides i manipulacions de la realitat que alimenten mites sobre les ocupacions". "Volen relacionar pobresa i delinqüència, ocupació i màfia, drogues i mala convivència, quan ells són els principals responsables d'aquest sistema que ens condemna a la misèria", diu la PAH.

Per tot plegat, la plataforma ha posat en marxa una campanya per combatre la criminalització de l'ocupació i per reclamar "lloguers socials per a tothom qui ho necessiti" –el 93% de les ocupacions són de persones que estan per sota el llindar de la pobresa– i per fer que bancs i grans propietaris cedeixin els seus pisos buits al parc públic d'habitatge. "Defensem el dret a l'habitatge digne, és l'hora de recuperar la funció social de l'habitatge", diu la PAH.

Edicions locals