Mons Observans celebra el dia Internacional dels Monuments i llocs històrics amb una visita teatralitzada

El jaciment arqueològic obrirà tots els diumenges d’abril i maig per oferir visites guiades per a tots els públics

Societat

Mons Obsevans celebra el dia Internacional dels Monuments i llocs històrics amb una visita teatralitzada
Mons Obsevans celebra el dia Internacional dels Monuments i llocs històrics amb una visita teatralitzada | Ferran Figueras

Montmeló, Montornès del VallèsFerran Figueras

Diumenge 14 d’abril, coincidint amb el Dia Internacional dels Monuments i llocs Històrics, el jaciment arqueològic Mons Observans va oferir una sèrie d’activitats obertes al públic. Una visita teatralitzada a les ruïnes, una activitat de descoberta de la natura amb jocs i faules romanes i una exposició de pintures murals romanes al museu de Montmeló van omplir la jornada de diumenge. 

La visita teatralitzada consistia a conèixer el jaciment de la mà d’un guia expert i acompanyats de Caius Maximus Minimus, un pintor fictici que va venir expressament des de Pompeia per decorar les estances d’aquest assentament romà.

Pol Castejón monitor i guia que s’encarrega de les activitats programades explica que “des del principi ja es va pensar en arribar a tots els públics possibles. Si obres la porta i fas activitats familiars i amb una mica de teatre, que no sigui tot informació tan científica, fas que pugui arribar a tothom i s’obre un ventall de possibilitats”.

Enguany tots els diumenges d’abril i maig hi haurà visites guiades per conèixer a fons el jaciment juntament amb activitats de l’estil. A més, després de l’èxit de les activitats de les nits d’estiu es preveu tornar-les a fer enguany.

Com a novetats el jaciment espera renovar aviat la plataforma que cobreix la cisterna superior que s’ha anat deteriorant amb el temps i, alhora, tècnics de la Diputació de Barcelona estan restaurant una base de columna del jaciment.

 

ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica)
Foto: ICAC (Institut Català d'Arqueologia Clàssica)

“La muntanya que observa”

Mons Observans (la muntanya que observa en llatí) és un assentament romà conegut com a Presidium construït al darrer terç del segle II dalt del Turó del Roina des de Montornès o Can Tacó des de Montmeló. Els presidiums eren edificis militars des d’on es controlaven les principals vies de comunicació i els assentaments ibers que hi havia al voltant.

“Aquest edifici no es va desfer ni per un incendi o catàstrofe ni per un conflicte bèl·lic”, explica Nicolau Guanyabens arxiver i tècnic de Patrimoni de l’Ajuntament de Montornès, “sinó perquè es va arribar a la Pax Romana i es van fundar les ciutats de Barcino (Barcelona), Iluro (Mataró) i Beatulo (Badalona) i aquest assentament que servia de vigilància i observació dels ibers va quedar obsolet”, afegeix.

No és fins al 1947 quan es coneix de la seva existència i s’inclou a l’inventari del Patrimoni Arqueològic de Catalunya.  L’any 2003 amb la voluntat de l’ICAC (Institut Català d’Arqueologia Clàssica) i dels Ajuntaments de Montornès i Montmeló s’inicien les excavacions que conclouen amb la seva obertura al públic el 2012.

Aquestes excavacions van ser finançades gràcies a un fons europeu FEDER i a una subvenció del Ministeri de Cultura. Uns treballs que es van fer sense malmetre l’entorn amb elements naturals com la pissarra, la pedra o la terra de mateixa muntanya. 

Edicions locals