L'Ajuntament decreta la inhabitabilitat de diversos pisos ocupats per manipulació en el subministrament elèctric

Un operatiu dels Mossos d’Esquadra i la Policia Local va dur a terme l’actuació de desallotjament aquest dilluns

Societat

Inhabilitats diversos habitatges ocupats de Montornès per manipulació en el subministrament elèctric
Inhabilitats diversos habitatges ocupats de Montornès per manipulació en el subministrament elèctric

Montornès del Vallès

Els Mossos d’Esquadra i la Policia Local de Montornès van evacuar dilluns diversos habitatges del nucli antic de Montornès per perill potencial d’incendi per connexions irregulars a les xarxes de subministraments. L'operació policial es duia a terme després que l’Ajuntament decretés la inhabitabilitat d’alguns d’aquests pisos que estaven ocupats des de feia temps i d’on s’han arribat a intervenir unes 685 plantes de marihuana en diverses fases de creixement.

Segons l’Ajuntament, un total de 24 habitatges de dues escales al carrer de la Sagrera van ser evacuats, dels quals 7 tenien instal·lacions de subministraments manipulades. Al passatge del carrer Nou es van desallotjar els 18 habitatges de dues escales, dels quals 13 també presentaven irregularitats.

L’actuació formava part del Programa d’Inspecció i conservació d’habitatges buits i ocupats aprovat pel Ple de l’Ajuntament el setembre de 2018. Les comprovacions tècniques "van confirmar una situació de risc objectiu per a la seguretat de les persones a causa de connexions irregulars a les xarxes de subministrament", apunten fonts municipals. Un perill agreujat per la localització en diversos habitatges d’instal·lacions elèctriques de gran potència en condicions precàries destinades al cultiu de marihuana. De fet, en aquests immobles es van intervenir un total de 685 plantes en diverses fases de creixement.

Un dels veïns afectats i llogater d’un dels pisos explicava que dilluns “cap als voltants de les nou del matí ha vingut la policia ha desallotjat l’edifici per un problema imminent de risc d’incendi i manipulació de comptadors”. Des de llavors van estar fora dels seus habitatges fins que cap a dos quarts de deu de la nit van poder tornar a casa seva, un cop els equips tècnics van finalitzar les inspeccions i es van assegurar les instal·lacions elèctriques amb irregularitats.

Durant tot el matí l’Ajuntament va instal·lar un dispositiu d’atenció per a les persones afectades. Als ocupants sense títol legítim se’ls va aplicar el protocol d’assistència i atenció d’emergència social, facilitant-los allotjament mentre es resol la seva situació.

El Consistori ha decretat la inhabitabilitat de diversos habitatges i ha requerit els seus propietaris, majoritàriament entitats bancàries que de forma immediata prenguin mesures per adequar-los a les condicions d’habitabilitat que fixa la llei. De moment es van tapiar algunes de les entrades dels pisos ocupats i durant la nit es va contractar els serveis d’una empresa de seguretat per vigilar la zona.

Entretant, de forma subsidiària, l'Ajuntament ha assumit l'assegurament i precintat dels immobles i repercutirà en els propietaris d'aquests pisos els costos ocasionats. Tot plegat és una actuació preventiva per evitar casos com el succeït al gener en l'incendi d'un edifici del barri de Sant Roc de Badalona.

 

Edicions locals