Els cossos de seguretat de Parets, pioners en l'utilització de drons per millorar la seguretat

Dos voluntaris de Protecció Civil han fet el curs per pilotar drons i dos agents de la Policia Local ja es preparan per treure's la titulació

Societat

Els cossos de seguretat de Parets, pioners en l'utilització de drons
Els cossos de seguretat de Parets, pioners en l'utilització de drons | S.C.

Sergio Carrillo

Policia Local i Protecció Civil ja disposen del seu primer dron, que podran fer servir tant per a tasques de prevenció com de vigilància. Tot plegat és possible després que dos voluntaris de Protecció Civil de Parets hagin assolit l’acreditació oficial de pilot de dron. A més, l'Ajuntament "ja ha aconseguit totes les autoritzacions de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria per poder operar a l'espai aeri", segons explica Joan Pérez, inspector en cap de la Policia Local de Parets i qui s'ocuparà de la direcció operacional en l'ús dels drons.

"En principi farem servir un dron petit que no molestarà els veïns", afegeix l'inspector, qui també apunta que aquesta innovació tecnològica els servirà "com a eina de prevenció i vigilància. Més endavant potser es necessita un dron més gran, perquè es necessita acoblar un altre tipus de tecnologia". La màquina pesa menys d'un quilogram, "té una estabilitat impressionant, està preparada per a caigudes i la seguretat és màxima", detalla Pérez. El dron pot volar fins a 120 metres segons la normativa, "però només que l'aixequis a 30 metres ja no s'escolta ni es veu", diu. "No molesta ningú i la resolució i la gran tecnologia que porta ens donarà molt bons resultats", assegura Pérez.

La prevenció serà molt important per als incendis en zona forestal, i inclús per a qualsevol incidència o sinistre. "No és el mateix poder fer servir un reportatge fotogràfic a peu de carrer, a tenir una visió aèria per fer la reconstrucció de l'accident i poder ajudar els bombers i Protecció Civil a l'hora d'actuar", diu l'inspector.

Els pilots

Marc Astasio i Juan Navarro són els dos membres de Protecció Civil que s'han format com a pilots de dron a la Universitat Autònoma de Barcelona, un curs que Astasio defineix de "complicat". "La formació teòrica és la mateixa que la de pilot d'aviació", diu.

Astasio destaca que, principalment, s'usarà el dron en esdeveniments com la festa major, "quan podrem fer vigilància aèria controlant tots els accessos a la Linera", i també per Sant Joan, "on farem vigilàncies aèries per les zones de camp per poder detectar un foc". A més, hi ha models de dron –no és el cas del de Parets per les seves dimensions reduïdes– que porten un desfibril·lador incorporat: "El dron recorre la ciutat, aterra i qualsevol persona que sàpiga fer servir un desfibril·lador el pot utilitzar", diu Astasio.

Pel que fa al pilotatge, l'inspector de la policia assevera que "sempre hi haurà un company de Policia Local amb els pilots de Protecció Civil perquè els drons dependran del cos de policia". A més, destaca que "tenim previst que abans d'acabar l'any tinguem també dos policies locals amb el curs". També hi ha agents de les policies locals de Mollet i Granollers inscrits al curs de pilotatge de dron.

El funcionament

Per la seva banda, David Garcia, director de l'escola de pilots de drons Àrea Dron, detalla les funcions de l'aparell: "Té una càmera que emet i rep els senyals sobre una tablet, i dins d'aquesta tauleta podrem emetre el senyal allà on ens calgui". Garcia considera que el valor afegit d'introduir els drons a la seguretat és que aportarà "un punt de vista que fins ara era molt difícil que aquestes policies tinguessin, a no ser que fos amb uns mitjans molt més elevats, com és un helicòpter".
Garcia apunta que la Policia Local de Parets és pionera en operar amb drons, i esperen que la resta de poblacions la imitin.

Edicions locals