La Magrana Vallesana: 'Hem de canviar de xip i alimentar-nos de manera més saludable'

L'entitat presenta una seixantena de propostes per potenciar la producció agroecològica a l'entorn de la ciutat

Societat

Membres de la Magrana Vallesana, dijous al vespre
Membres de la Magrana Vallesana, dijous al vespre

L’associació de consumidors i productors agroecològics La Magrana Vallesana, amb 315 famílies associades i dedicada, entre d’altres, a difondre la producció agroecològica a la comarca, va presentar dijous un seguit de propostes agroecològiques a les entitats vinculades amb el medi ambient i als grups polítics de Granollers per tal que les incorporin als seus programes electorals de cara al 26-M.

Es tracta d’una seixantena de mesures acordades pels membres de l’entitat després de fer una àmplia recerca i editades en un llibret pensat per “impulsar i empènyer tot allò que s’està fent en la promoció de l’alimentació saludable des de l’àmbit municipal”, deia Míriam González, membre de l’associació.

Entre les propostes hi ha impulsar la creació de parcs agraris al voltant de la ciutat, potenciar i valorar la figura del pagès i crear xarxes locals i directes de consum i comercialització de productes del camp. “Qüestionem com funcionen els models convencionals de producció i distribució d’aliments, i proposem un model basat en l’economia social i solidària, sense intermediaris”, explicava González.

La Magrana també proposa impulsar obradors municipals de transformació de productes agroecològics, fomentar els horts escolars i els menjadors col·lectius ecològics, crear incubadores agràries i, sobretot, conscienciar la població que “la manera com ens alimentem té repercussió en l’economia, el paisatge i la salut”, deia González. “Per això hem de canviar de xip; els municipis i els ajuntaments han d’actuar per potenciar una alimentació saludable per a les persones”, afegia, “des d’incidir en l’educació de petits i grans fins a defensar més clarament el patrimoni natural de la comarca”.

Agustí Corominas, membre de l’entitat, recordava que l'Ajuntament de Sabadell, al Vallès Occidental, ha comprat recentment uns terrenys per destinar a la producció agroecològica, i valorava la possibilitat que en terrenys de Palou es pogués impulsar un parc agrari com el que ja funciona al Baix Llobregat. “L’objectiu és que Granollers avanci cap a la sobirania alimentària”, i per això, indicava, “cal un canvi de cultura social i política que valori molt més la importància del món rural i l’economia social”.

Edicions locals