Montornès viatja fins a l'Edat Mitjana aquest dissabte amb 'La Remençada'

Jaume Viñallonga, padrí de la tradicional obra enguany, ha creat unes postres per a l'ocasió

Cultura

Jaume Viñallonga
Jaume Viñallonga

Montornès del Vallès

Els carrers de Montornès tornaran a viatjar aquest dissabte a l’Edat Mitjana amb la sisena edició de La Remençada. Serà a partir de les 18 h des de la plaça dels Remences.

Prop d’un centenar d’actors i actrius es posaran sota la direcció de Toni Figuera per rememorar la revolta dels pagesos de remença catalans contra els senyors feudals. L'espectacle musical compta també amb la participació d'una cinquantena de col·laboradors, amb el suport de l'Ajuntament i establiments i empreses del municipi.

El primer escenari serà a la plaça dels Remences on s’interpretaran els dos primers actes, l’incendi dels pallers i la fugida de Bartomeu Sala després que es negui a cedir la seva filla com a minyona per al castell. El tercer i el quart acte, dedicats a la revolta i a l’atac de Montornès per part de la Diputació, es realitzaran al parc dels Gegants. Els dos últims actes que inclouen les negociacions i l'èpica victòria per part dels pagesos de remença, es realitzaran a la plaça Pau Picasso.

La Remençada és un espectacle de gran format que es representa un cop l'any a Montornès. El text, en vers, escrit pel novel·lista Xavier Bertran, es canta amb una cinquantena de cançons del compositor Xavier Baurier i té una durada de tres hores.

Les postres de 'La Remençada'

Si fins ara, la Pastisseria Viñallonga ja s'havia encarregat de fer la coca de La Remençada, el padrí d'enguany, el pastisser Jaume Viñallonga, premiat dues vegades per la Generalitat com a Millor Jove Artesà Alimentari Innovador, ha decidit crear dues postres més –una de dolça i una altra de salada– que va presentar aquest dijous al matí.

La dolça és una mousse suau de iogurt a base de fruits vermells on predomina la cirera, el nabiu i els gerds. I la segona és una coca salada a base d'una massa de farigola amb formatge de cabra de proximitat, remolatxa amb dues textures –una salada i una altra cruixent– i amb brots d'espinacs.

Sobre l'elaboració, el pastisser montornesenc va explicar que es va inspirar molt "en els colors de la bandera de La Remençada". Tanmateix, va afegir: "Volia fer unes postres més agressives de remolatxa, però no em vaig atrevir perquè és una cosa delicada, perquè no a tothom li agrada". Per compensar-ho, ho ha "dissimulat amb el color de la cirera madura".

Edicions locals