Una escape room sobre com aturar el canvi climàtic

El Gra acull la iniciativa de la Diputació en el marc de la Setmana de l'Energia

Societat

Una escape room sobre com aturar el canvi climàtic
Una escape room sobre com aturar el canvi climàtic

Divendres, de 18 a 20.30 h, l'equipament juvenil Gra serà l'escenari d'una escape room titulada Sea rise level room, que la Diputació de Barcelona ha dut a cinc municipis –el darrer, Granollers– per conscienciar sobre el canvi climàtic. L'activitat s'emmarca en la Setmana de l'Energia, que es commemora del 17 al 21 de juny coincidint amb la Setmana Europea de l'Energia Sostenible.

Aquest any, el centre d’interès és l’apoderament energètic de la ciutadania i el foment de la participació en l’àmbit de l’energia. Amb aquest objectiu, s’organitzaran actuacions i activitats al voltant de l’eficiència energètica, les energies renovables i el nou rol que juga la ciutadania en aquest àmbit.

La primera serà l'escape room al Gra, que aprofita la popularitat d’aquesta mena de jocs, que repta els participants a escapar-se d’una habitació en un temps determinat després de superar un seguit de proves. La història subjacent és que l’espai és a punt d’inundar-se pels efectes accelerats del canvi climàtic i la pujada del nivell del mar. Les places són limitades i se'n faran dues sessions (de 18 a 19 h, i de  19.30 a 20.30 h). Les inscripcions es poden fer a: mediambientespaisverds@granollers.cat.

Joves per a l'acció climàtica

El mateix dia i en el marc del projecte europeu EYES, Engaging Youth in Sustainable Energy Planning, del qual l'Ajuntament és soci, es constituirà el grup de joves per a l'acció climàtica i l'energia sostenible de Granollers, format per col·lectius de procedència diversa. La trobada es farà al Gra (sala polivalent, 2a planta) enmig de les dues sessions de l'escape room, de 19 a 19.30 h.

El projecte pretén implementar un mètode replicable, transferible i avaluable per incentivar i facilitar la participació dels joves en la planificació energètica i climàtica sostenible en l'àmbit  local, partint del fet que el canvi climàtic és un repte global que afectarà sobretot les generacions joves, però que la seva veu no es té en compte en la presa de decisions. Així,  EYES es basa en un doble principi: combatre la desigualtat en l’educació i en la representació pública dels joves, sobretot dels col·lectius més vulnerables, i lluitar contra el canvi climàtic. Hi participen vuit socis de sis països: Dinamarca, França, Itàlia, Bulgària, Polònia i Espanya. El passat març se'n va fer la primera trobada a Granollers. El projecte s'allargarà fins al gener de 2021.

'Energia a la indústria'

D’altra banda, organitzat per Granollers Mercat en col·laboració amb l’Institut Català d’Energia i el clúster d’energia eficient de Catalunya, aquest any s’està celebrant a Can Muntanyola el quart cicle tècnic Energia a la indústria. L’activitat vol promocionar l’eficiència energètica i les fonts de renovables, així com la millora de la competitivitat dels polígons industrials. La segona jornada del cicle, el  dijous 27 de juny, abordarà els beneficis del manteniment industrial en l’eficiència energètica.

Edicions locals