Sant Feliu de Codines tornarà a ser la capital del teatre juvenil de Catalunya

Dissabte i diumenge tindrà lloc la sisena Mostra Juvenil Amateur de Teatre de Catalunya

Cultura

Sant Feliu de Codines tornarà a ser la capital del teatre juvenil de Catalunya
Sant Feliu de Codines tornarà a ser la capital del teatre juvenil de Catalunya

Sant Feliu de Codines

Els pròxims dies 15 i 16 de juny, Sant Feliu de Codines acollirà la sisena Mostra Juvenil Amateur de Teatre de Catalunya. Durant gairebé 36 hores, joves actors i actrius de tot el país representaran fins a vuit obres de teatre en diversos teatres i espais del municipi. Però l’esdeveniment també reservarà un lloc per al teatre de carrer, amb una actuació sorpresa pel centre del municipi vallesà (dissabte a partir de les 11 h) i fins i tot per a la música, amb el pop sorollós del grup montornesenc Zesc (a les 10 h a Solanes).

Pel que fa a la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, impulsora de la mostra, la presidenta, Montserrat Condeminas, reivindica que “la trobada permet compartir experiències teatrals, aficions i també experiències de vida” i afegeix que “hi ha moltes ganes per part del jovent i per part dels organitzadors”. Els primers “són el futur del teatre”, apunta; i els segons “hi creuen molt en aquesta mostra”.

Sobre els organitzadors, el Grup de teatre Deixalles '81 de Sant Feliu de Codines, es treu “el barret per les ganes i l’entusiasme que tenen. És com al teatre, si l’actor es creu el paper, traspassa la quarta paret i arriba a l’espectador. En Josep (director de Deixalles ’81) és un entusiasta de mena i engresca la gent”.

Una programació més diversa i amb el doble d'escenaris

Pel que fa a la programació, la Mostra arrencarà dissabte a les 10 h amb l’espectacle sorpresa de carrer El dia més especial, i durant tot el dia hi haurà dues actuacions al Casal Cultural Codinenc (L’efecte papallona, una adaptació de Morir de Sergi Belbel, interpretada pel Grup Jove de l’Espai de Sant Quirze del Vallès, a les 12.30 h; i Sandra Miller, una obra de creació pròpia a càrrec del Grup Segle XX de Sant Fost de Campsentelles, a les 18 h) i dues més al Centre Cívic La Fonteta (Sayow, escrita per Sònia Garà i interpretada pel Grup La Trapa de l’Agrupació Congrés, a les 16 h; i Sis autors a la cerca d’uns personatges, escrita per Mireia Arbós i interpretada pel Grup de Teatre Jove del G.T. Casinet de la Font d’en Fargues). La nit la tancarà el concert de Zesc a Solanes (10 h).

Pel que fa a diumenge, hi haurà quatre obres en quatre emplaçaments diferents. El Quadre Escènic Sant Medir seran els més matinadors, amb l’obra Burundanga, escrita per Jordi Galceran, i que representaran a La Fonteta (11 h). Tot seguit, la Font dels Albers s’estrenarà a la Mostra amb l’actuació del Grup Imprevist Teatre, que representarà Ho he de fer amb tu, de creació pròpia (13 h). I a la tarda hi haurà dues obres més: Homes, escrita per T de Teatre i interpretada pel Grup Vada Retro al Pati del Museu-Can Xifreda (16 h); i el grup local, Deixalles ’81, clourà l’esdeveniment amb Políticament incorrecte, de Ray Cooney, al Casal Cultural Codinenc (18 h).

Josep Canet, director de Deixalles ’81, explica que “la programació d’enguany és més diversa que altres vegades” i que s’ha intentat “sortir més al carrer”, que és “una de les fites que quedaven per assolir amb la Mostra Juvenil”. “Hem d'aconseguir fer-la molt més pública, que la gent de Sant Feliu i dels entorns la gaudeixi més del que l'ha vist aquests anys i suposo que traient espectacles dels teatres i portant-los al carrer aconseguirem fer-nos més visibles i integrar més la mostra al moviment cultural del territori”, explica Canet.

També destaca el concert de Zesc: “Uns dels companys del grup de Sant Fost, que també comparteixen l'afició del teatre amb l'afició pel pop-rock, vindran a tocar i això fa que fem més amistat i que ens conjuntem més els grups de teatre”. A més, aprofita per encoratjar la resta d’actors i actrius a compartir les seves aficions dins la Mostra Juvenil Amateur de Teatre de Catalunya: “Hi ha gent que té altres aficions i és molt interessant que vulguin compartir-les amb els companys de teatre, perquè al cap i a la fi es tracta de conèixer, d'entendre i de veure molta altra gent que té la mateixa afició que nosaltres pel teatre”.

Per últim, la presidenta de la Federació de Grups Amateurs de Teatre de Catalunya, Montserrat Condeminas, clou destacant la importància d’aquesta disciplina: “El teatre és un transmissor de valors, però també de cultura, amb la reinterpretació de clàssics i d’obres que es perdrien, però també amb l’aposta per nous autors”.

“Aquesta mostra desmitifica el clixé que el jovent no es mou i que estan faltats d’interessos. Als joves també els interessa la cultura, som un país molt associacionista i el jovent hi és molt present”, afegeix. I Condeminas també assegura: “L’afició pel teatre, assajar, entendre el text i portar-ho a la pràctica, et prepara per a la vida”.

Edicions locals